Białko białku nie jest równe, istnieje wiele odmian białkowych odżywek, jedne z nich wymagają dodatkowej suplementacji, inne służą do redukcji tkanki tłuszczowej, a zupełnie inne lepiej sprawdzają się przy budowaniu masy mięśniowej. Jak się w tym wszystkim nie pogubić i skutecznie osiągać zamierzony cel, ze sprawdzoną odżywką białkową?
Która jest najlepsza i jak je rozróżnić, przedstawiamy kompleksowy i praktyczny poradnik, połączony z rankingiem najlepszych białek w swojej klasie. Odpowiadamy na najważniejsze i najciekawsze pytania: Co daje białko? Kiedy brać białko? Jakie białko kupić na początek? Czy białko jest szkodliwe? Jakie mogą być efekty po miesiącu? Wybrać białko czy izolat? Jakie białko przy odchudzaniu sprawdzi się najlepiej? Które produkty zawierają białko? Co daje białko w diecie?
Jak działa białko w organizmie? Jakie efekty po miesiącu stosowania białka?
Organizm nie jest w stanie produkować wszystkich rodzajów białek, dlatego niektóre muszą być dostarczane z pokarmem. BCAA składa się z trzech rozgałęzionych aminokwasów egzogennych: waliny, izoleucyny oraz leucyny. W białku uzyskanym z serwatki aminokwasy rozgałęzione stanowią 26% całości składu, czyli mniej więcej tyle, co w białkach ludzkich mięśni. Zbliżony do naturalnego wzór aminokwasów w białku serwatkowym, przyspiesza wzrost tkanki mięśniowej, dostarczając wszystkich 20 aminokwasów.
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko?
Sugeruje się, aby dzienna dawka białka mieściła się w granicy 1,5 – 2,2 g na każdy kilogram masy ciała. Konkretna dawka powinna być ustalana w zależności od intensywności treningów i ich częstotliwości.
Ranking odżywek białkowych 2022
1. Koncentrat Białka – KFD Premium WPC 82
Koncentrat Białka – KFD Premium WPC 82 charakteryzuje się wysokim poziomem kwasów rozgałęzionych BCAA. Koncentrat białka serwatkowego cechuje się bardzo dobrym współczynnikiem wchłaniania. Dlatego nadaje się do budowania masy mięśniowej i regeneracji potreningowej. Zawiera obniżoną dawkę sodu, co zmniejsza ryzyko nadciśnienia i chorób naczyniowo-sercowych. Certyfikowane białko serwatkowe, bardzo dobrze i łatwo się rozpuszcza, co daje przyjemne odczucia smakowe. Zawiera 24,6 gram białka na porcję, dostarczając tylko 0,8 g cukru. Odżywka WPC w postaci pełnowartościowego shake’a proteinowego dobrze pasuje do uzupełnienia codziennej diety lub jako posiłek po treningu. Wszystko za sprawą wysokiej wartości biologicznej, czyli współczynnika, który opisuje wskaźnik przyswajalności białka w jednej porcji przez organizm. Białko dostępne w różnych smakach, wybierz swój ulubiony:
2. Sfd Wpc Protein Econo Białko Serwatkowe
Sfd Wpc Protein Econo — koncentrat białka serwatkowego w bardzo dobrym stosunku ceny do jakości. Bardzo wysokiej jakości odżywka białkowa z dużą aktywacją anaboliczną, stworzona dla sportowców, osób trenujących, a także do regeneracji organizmu. Odżywka białkowa doskonale nadaje się do uzupełnienia codziennej diety, dostarczając 24 gramy białka w każdej porcji. Koncentrat białka serwatkowego jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm, blokuje katabolizm i znacząco przyspiesza regenerację po wysiłku. Białko WPC pozbawione jest konserwantów, a do najważniejszych zalet zaliczyć można niską zawartość węglowodanów – 2,3 g w jednej porcji, dzięki czemu białko nadaje się do spalania tkanki tłuszczowej, efektywnie przyspieszając metabolizm. Wysoka jakość białka serwatkowego ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Białko WPC dostępne jest w wielu wyrazistych smakach. Nie zawiera glutenu, do produktu nie jest dodawany cukier i aspartam.
3. Wysokiej klasy odżywka białkowa Whey Gold Standard 100%
Wysokiej klasy odżywka białkowa Whey Gold Standard 100% — WPI najczystsza forma białka, jaka istnieje na rynku, zawiera 24 g białka w porcji z jednoczesnym ograniczeniem tłuszczu 1,3g, cholesterolu i laktozy. Dodatkowo w każdej porcji znajduje się 5g BCAA oraz 4g Glutaminy. WPI charakteryzuje się bardzo szybkim wchłanianiem białka w układzie pokarmowym, nadaje się jako główny posiłek potreningowy, ale również jako dodatek do posiłków. Działa regenerująco na mięśnie i jest świetnym wsparciem dla codziennej diety. Charakterystyczne dla Gold Standard jest to, że zawiera aż cztery źródła białka, zachowując przy tym najwyższe wartości odżywcze i anaboliczną. WPI to również świetnie rozpuszczający się proszek, który gwarantuje dostarczenie do organizmu sportowców białka peptydów o najwyższej wartości biologicznej. Gold Standard produkowane jest wg unikatowej formuły w zakresie niskich temperatur, dzięki czemu zawiera koncentrat białka serwatki WPC, izolat jonowej wymiany białka serwatkowego IE, Cross Flow mikrofiltrowany izolat białka serwatkowego CFM oraz zhydrolizowane produkty białka.
4. Izolat białka serwatkowego – KFD Premium WPI
Izolat białka serwatkowego – KFD Premium WPI 90— białko przyspiesza regenerację powysiłkową, pomaga przy wzroście oraz utrzymaniu masy. Pozwala na stosowanie o różnych porach dnia, uzupełniając codzienną dietę. Białko doskonale się rozpuszcza, nie pozostawiając piany – instant. Białko nie zawiera konserwantów, cukru, barwników i aspartamu. W jednej porcji znajduje się nawet 95% białka i prawie zerowa ilość węglowodanów, co doskonale sprawdza się w fazie regeneracji organizmu oraz przy redukcji tkanki tłuszczowej. KFD Premium WPI 90 dobrze blokuje katabolizm mięśni oraz wspomaga regenerację, wszystko to dlatego, że KFD Premium WPI 90 jest dobrze przyswajalne przez organizm. Odżywka białkowa cechuje się wysoką biodostępnością oraz bardzo dużą koncentracją aminokwasów rozgałęzionych dzięki czemu sprawdza się w fazie budowania masy, pełni kluczową funkcję w budowaniu tkanek mięśni, syntezie hormonów i enzymów.
5. Hi Tec Protein – Białko Serwatkowe
Hi Tec Protein – Białko Serwatkowe – białko na wzrost masy mięśniowej, o doskonałym stosunku cena – jakość. Mieszanina koncentratu białka serwatkowego, kazeiny i białka pszenicznego zawiera: koncentrat białek serwatki 43%, białko pszeniczne 43%, białka mleka 14% przy takim zestawieniu białek tylko 2% stanowią tłuszcze i 3% to węglowodany. Nadaje się również do utrzymania osiągniętych efektów, z uwagi na niską cenę, utrzymanie wyników i odporności nigdy nie było tak proste. Hi Tec Protein to wysokiej jakości mix białek, pozwalający w ekonomiczny sposób zbudować masę mięśniową i dostarczyć energii podczas treningu, nie tylko dla kulturystów, ale także dla osób aktywnych. Białko pochodzenia zwierzęcego stanowi doskonały surowiec do budowy kości, co przydaje się szczególnie przy intensywnych treningach. Doskonała formuła poprawia bilans azotowy ale również cechuje się bogatą zawartością kompleksu witamin: C, E, B5, B6, B2, B1, B12, zawiera także Biotynę i Folacynę oraz szeroką gamę aminokwasów.
6. Kfd Pure Wpc 82 – Białko Serwatkowe 100%
Kfd Pure Wpc 82 – Białko Serwatkowe 100% – Doskonale nadaje się do redukcji tkanki tłuszczowej i zbudowania muskularnej sylwetki. Naturalna forma białka serwatkowego dobrze hamuje apetyt na słodycze nawet w chwilach słabości. Białko jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. WPC bardzo dobrze się rozpuszcza, stąd może być dodatkiem do różnych koktajli i potraw. Białko Pure WPCcharakteryzuje się szybkim wchłanianiem oraz przyspieszonym działaniem regeneracyjnym, dzięki wysokiemu stężeniu aminokwasów. Zawartość cukru i sodu została znacząco obniżona, dzięki czemu zawartość białka sięga 79% przy czym w każdych 100 gramach produktu znajduje się tylko 6,5% tłuszczu oraz 4% cukru. Czyste serwatkowe białko nadaje się do codziennego uzupełnienia diety w postaci shake’ów proteinowych oraz jako dodatek do wypieków. Świetnie sprawdza się jako zamiennik posiłku, dając uczucie sytości. Kfd Pure Wpc 82 – Białko Serwatkowe 100% jest odpowiednie dla każdej aktywnej osoby, bez względu na poziom zaawansowania, może służyć biegaczom, kulturystom i innym sportowcom. Białko doskonale łączy się z produktami mącznymi jako dodatek do smoothie, musli, produktów mlecznych czy też do pieczywa.
7. WPC 80 Pure Protein
WPC 80 Pure Protein — Białko doskonale blokuje rozpad tkanki mięśniowej, nie zawiera glutenu słodzików i zbędnych dodatków. Pure Protein to doskonałe źródło czystego białka, które nadaje się jako dodatek do stosowanej diety. Ma naturalny smak bez konserwantów i aromatów. Zawiera 24 g białka i1,68g węglowodanów w jednej porcji, co jest ważne dla osób w czasie regeneracji i aktywnego wypoczynku. Białko dla urozmaicenia smaku jest doskonałym dodatkiem do codziennego jadłospisu, dobrze sprawdza się jako dodatek do omleta, czy do wypieków, ponieważ szybko się przyswaja i skutecznie blokuje katabolizm mięśni. WPC 80 Pure nie zawiera konserwantów glutenu i aspartamu. Ilość piany po wymieszaniu z wodą jest znikoma.
8. Whey Delicious Protein – WPC+WPI
Whey Delicious Protein — WPC+WPI — Białko charakteryzuje się pysznymi kremowymi smakami, dzięki dodaniu izolatu białka serwatkowego wpływa na szybki rozwój masy i siły mięśni. Delicious Protein ma doskonałe walory smakowe, nawet bez dodatku cukru, aspartamu oraz konserwantów. Stanowi doskonały dodatek do deserów, wypieków, a także do stworzenia kremowego shake’a, wszystko za sprawą skoncentrowanej maślanki w proszku. Wysokobiałkowa odżywka ma delikatny mleczny posmak i nadaje kremowej konsystencji w fit deserach. Bardzo dobrze się miesza, łatwo rozpuszcza, a przy tym kremowa konsystencja pozbawiona jest całkowicie grudek. Jedna porcja zawiera 20 g białka i 4,2 g węglowodanów, jednocześnie zawierając 1,2 g kwasów nasyconych.
9. Iso Whey ZERO – niska zawartość tłuszczu i laktozy
Wysokiej klasy izolat białka serwatkowego – Iso Whey ZERO — WPI — To najczystszy izolat białka serwatki, każda porcja dostarcza 22 g czystego białka, nie zawiera środków konserwujących, oleju palmowego i aspartamu. Doskonale sprawdza się przy rozbudowie beztłuszczowej masy ciała. Unikatowa procedura w tym proces mikro i ultrafiltracji w niskiej temperaturze sprawia, że struktura białka pozostaje zachowana w swojej najpełniejszej formie. Dzięki temu białko jest bogate w immoglobulinę przeciwciała i laktoferynę części układu odpornościowego, a przy tym jest wolne od zanieczyszczeń chemicznych. Doskonale nadaje się dla tych, co ciężko pracują nad utrzymaniem szczupłej sylwetki, stanowi również doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej dla osób aktywnych. Jedna porcja 25 g zawiera 21 g białka w tym 4,5 g BCAA. Sprawia to, że produkt ten sprawdzi się dla osób nietolerujących laktozy – cukru mlecznego, w suchej masie mlecznej stanowi 2-8%. W dorosłym wieku produkcja laktazy – enzymu odpowiedzialnego za rozbicie laktozy jest zmniejszona, co objawia się jej nietolerancją cierpi na to 75% populacji na świecie.
10. Whey Protein Complex 100% – WPI+WPC
Whey Protein Complex 100% — WPI+WPC — To specjalnie opracowana formuła białkowa o nieprzeciętnie wysokiej wartości odżywczej i anabolicznej oraz optymalnej dawce aminokwasów BCAA. Matrix białkowy stanowi połączenie koncentratu białek serwatkowych oraz zaawansowanego izolatu białek serwatkowych. Unikatowe procesy wytwarzania powalają zachować pełną strukturę i aktywność funkcjonowania białek serwatkowych. Nadaje się dla sportowców wyczynowych oraz osób bardzo aktywnych, ponieważ stanowi najbardziej wartościowe źródło białka pokarmowego. Izolat odpowiada za wzrost i utrzymanie masy ciała a koncentrat za dostarczenie odpowiedniej dawki energii podczas intensywnego treningu. Jednak 35 g porcja zawiera 26 gram białka, 3,9 g węglowodanów, 1,4 g tłuszczu i wszystkie aminokwasy w odpowiednich proporcjach.
11. Wielofunkcyjny suplement białkowy – Syntha-6 Edge
Suplement białkowy – Syntha-6 Edge Wielofunkcyjna mieszanka 6 frakcji białka, doskonała na dzień i noc. Jedna porcja zawiera 24 g białka i tylko 1,1 g cukru. Wielofunkcyjny suplement może być stosowany po treningu, ponieważ zawiera 4,5 g węglowodanów, 3,7 g tłuszczów, co w efekcie daje 155 kcal, można także stosować jako koktajl w dowolnym czasie w ciągu dnia. Działa regenerująco jako białko potreningowe tworząc re-syntezę białek mięśniowych i pozwala na kontrolę masy ciała. Dzięki Syntha-6 Edge dostajesz więcej protein, w pysznym koktajlu, co pozwala zbudować beztłuszczową sylwetkę, rozwijać mięśnie. Białko zostało tak zaprojektowane, aby idealnie pasować do różnorodnych diet i stylów życia. Odżywczy i wyśmienity koktajl białkowy ma ulepszoną formułę smakową BSN.
12. Trec Whey 100
Whey 100 — WPC — To w 100% koncentrat białka serwatkowego, stanowi kompletne źródło pełnowartościowych protein zwierzęcych. Posiada wszystkie aminokwasy w tym BCAA i L-glutaminę potrzebne do budowy i regeneracji włókien mięśniowych. Świetnie się rozpuszcza, białko stymuluje procesy anaboliczne i szybko się wchłania, co powoduje rozbudowę muskulatury. Stężenie białka wynosi 80%, pozwala na to ultrafiltracja, która także obniża poziom tłuszczu i laktozy. Whey 100 jest doskonałym źródłem naturalnego białka, jego formuła opracowana została dla sportowców wyczynowych, kulturystów i dla diety redukcyjnej. Białko instant charakteryzuje się wysoką wartością biologiczna BV104, co świadczy o czystości i rozpuszczalności odżywki białkowej. Koncentrat białkowy doskonale sprawdza się do uzupełniania codziennej diety, dostarczając potrzebnych aminokwasów i białka. Świetnie sprawdza się jako białko regeneracyjne, daje zastrzyk materiału budulcowego i impuls do wzrostu włókien mięśniowych.
13. 100% Whey protein professional – WPC+WPI
100% Whey protein professional — WPC+WPI — to mieszanka koncentratu białka serwatkowego i izolatu, jeden z najsmaczniejszych preparatów białkowych dostępnych na rynku. Dzięki specjalnie opracowanemu połączeniu możliwie umożliwia szybką redukcję tkanki tłuszczowej i dobrze sprawdza się jako białko potreningowe – regenerujące. Każda porcja zawiera 5 g BCA, białko dzięki enzymom trawiennym jest lekkostrawne. Zawiera między innymi takie enzymy ułatwiające trawienie jak papaina i bromelaina. Nie zawiera aspartamu. Profesjonalne białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, jej rozwoju, a także wspomaga utrzymanie zdrowych kości, co pozwala na coraz bardziej obciążające treningi. Kompletne białko dostarcza wszystkich aminokwasów, łącznie z tymi, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. W każdej 30 g porcji znajduje się 22 g białka, 0,7 g tłuszczu nasyconego oraz 1,4 g węglowodanów.
14. Whey C-6
Whey C-6 — WPI+WPH — to matriks 6 rodzajów białka serwatkowego, zawiera stężenie białek na poziomie 85%. W jednej porcji 30g mieści się aż 25,17 g białka, 0,88g węglowodanów i 0,43% tłuszczu. Białko ma bardzo wysoką zawartość BCAA – 28% oraz 20% l-glutaminy, a ponadto zawiera wiele witamin, dzięki wzbogaceniu mieszanki o enzymy trawienne koktajl białkowy jest się lekkostrawny zawiera enzymy proteolityczne z ananasa i papai. Dodatek laktazy sprawia, że produkt ten nadaje się dla osób nietolerujących laktozy. Łączna dawka aminokwasów wynosi 50% to z kolei najwyższa dawka w jednym koktajlu. Whey C-6 to białko o bardzo wysokim stopniu wchłanialności, wystarczy tylko 15 min, aby aminokwasy dostały się do krwiobiegu. Preparat ten szybko poprawia bilans azotowy w organizmie, dostarczając przyrostu siły i budując beztłuszczową masę mięśniową. Białko zawiera wysoką dawkę bioaktywnych peptydów i aminokwasów siarkowych, co odpowiada za działanie immunostymulujące, a także wzmacnia obronę antyutleniającą komórek. Białko powoduje w organizmie przyspieszoną regenerację potreningową, to z kolei umożliwia przeniesienie treningów na wyższy poziom.
15. Good Morning Lady A.M. Shake
Good Morning Lady A.M. Shake — WPC+WPI — Bezkonkurencyjne białko dla kobiet, pozwalające utrzymać prawidłową masę ciała. Doskonale sprawdza się jako zamiennik słodyczy oraz deserów. Zaprojektowany tak, aby jego kompozycja składała się z kilku rodzajów białka, pozwala to na modelowanie sylwetki i ujędrnienie ciała. Kompozycja białek została opracowana tak, aby spożycie nie skutkowało nadmiernym przyrostem masy mięśniowej. Jest najczęściej wybieranym produktem na redukcję masy tłuszczowej i stanowi profesjonalne wsparcie dla trenującego organizmu, ma doskonały smak, a to sprawia, że jest nr 1 w wyborze kobiet. Słodki koktajl białkowy jest zdrowym zamiennikiem słodyczy i zastępuje przekąski. Goog Morning Lady to samodzielny koktajl, który można przygotować na bazie wody lub mleka, dodając do niego owoce, musli, płatki śniadaniowe lub orzechy. Jest nieocenionym składnikiem lodów białkowych lub podstawą przygotowania batoników proteinowych bez pieczenia. Shake dodany do masła orzechowego stanowi doskonałe połączenie, które można spożywać jako mus. Preparat zawiera specjalny błonnik, który pozwala na skuteczne usuwanie nieprzyswajalnych frakcji węglowodanów wraz ze związkami tłuszczowymi z przewodu pokarmowego. To z kolei wpływa na oczyszczenie organizmu z zalegającego tłuszczu. Produkt nie zawiera glutenu.
Co to jest katabolizm i jak mu zapobiec?
Stosowanie białka serwatkowego zapobiega procesom katabolicznym. Proces katabolizmu zaczyna się w organizmie podczas intensywnego treningu, kiedy energia jest czerpana z mięśni, wywołując ich rozpad. Tylko zatrzymanie tego procesu może spowodować wzrost masy mięśniowej. Dostarczenie do organizmu serwatkowego białka pochodzenia zwierzęcego, po zakończeniu treningu, skutecznie blokuje katabolizm, ponieważ łatwo się wchłania. Białko pochodzenia serwatkowego nadaje się doskonale do odbudowy uszkodzonych struktur w mięśniach pod warunkiem dostarczenia białka w odpowiedniej ilości.
Białko serwatkowe – jakie białko serwatkowe?
Białko zwierzęce uzyskiwane z serwatki jest wzorowym pod względem budulcowym, źródłem białka o najlepszej ocenie strawności. Pełna gama aminokwasów oznacza brak konieczności łykania dodatkowych suplementów. Spożywanie białka w postaci mięsa zwierzęcego wiąże się z problemem tłuszczów nasyconych, to z kolei ma wpływ na choroby sercowo-naczyniowe. W przypadku białka serwatkowego zbyt duże spożycie tłuszczów nasyconych może spowodować odkładanie się cholesterolu, co może wiązać się z chorobami serca. Problem tłuszczów nasyconych leży u podstawy kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego. Trzy razy gorsze od tłuszczów nasyconych są tłuszcze trans. Spożywanie właściwych ilości tłuszczów nasycanych nie jest szkodliwe dla organizmu, pod warunkiem, że te będą stanowiły 10% dziennego spożycia kalorii. Jeżeli Twoja dzienna dieta bogata jest w tłuszcze nasycone i istnieje ryzyko przekroczenia zalecanej dziennej dawki, wymień białko WPC na WPI lub nawet WPH, są to bardziej uniwersalne białka serwatkowe, które mają obniżony poziom tłuszczów i cukrów. Białko WPI lub WPH dobrze sprawdza się również przy redukcji tkanki tłuszczowej, należy pamiętać, że białko WPH potrzebuje dodatkowej suplementacji aminokwasami BCAA.
Produkty bogate w białko, czy koktajl białkowy?
Białko w proszku – białko dla kulturystów pozyskiwane z serwatki i dobrej jakości zawiera wszystkie aminokwasy, które potrzebne są do prawidłowego budowania masy mięśniowej. Pożywienie również dostarcza białko, ale ilość aminokwasów odpowiedzialnych za bardzo wiele ważnych procesów w budowaniu mięśni może się różnić i to znacząco. Białko serwatkowe z krowiego mleka, zawiera:
- Laktoferynę — odpowiedzialna za naturalną odporność organizmu.
- Metionina i cysteina — to prekursorzy glutationu, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami (opóźnia procesy starzenia)
- Wapń — przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie i zmniejsza jego akumulację.
Jakie białko na masę?
Dobre białko na masę powinno być bogate w aminokwasy, które sprawiają, że odżywka białkowa jest lepiej przyswajalna przez organizm. Zdarza się, że w tanim białku brakuje leucyny, lub jej stężenie jest mniejsze niż 11%, a to właśnie aminokwas, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Najlepsze białko na masę mięśniową zawierające przynajmniej 11/100g leucyny pozwala wydajniej prowadzić trening, ponadto leucyna, wspomaga regenerację po treningową i przyspiesza budowę masy mięśniowej. Kiedy białko na przyrost mięśni zawiera śladowe ilości leucyny, należy ją dostarczyć, rozszerzając dietę o: ryby, jajka, mięso, nabiał i inne produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające białko, to niestety może zaburzyć bilans kaloryczny w diecie sportowca.
Dobre białko na masę powinno mieć również dużą zawartość cysteiny (kwas α-amino-β-tiolopropionowy), która odpowiedzialna jest za podnoszenie stężenia glutationu komórkowego w organizmie, będącego przeciwutleniaczem (zwalcza wolne rodniki). Cysteina dodatkowo odpowiada za prawidłową strukturę protein, bierze udział w wytwarzaniu kolagenu oraz produkcji hormonów i ważnych białek. Białko z cysteiną podnosi odporność organizmu, łagodzi objawy alergiczne, ułatwia proces oczyszczania płuc i oskrzeli. Niedobór cysteiny w organizmie widać po zrogowaciałej skórze, łamiących się włosach i paznokciach.
Uważaj na przekłamane stężenie białka
Białko w proszku pozwala ukryć wiele zamienników aminokwasów takich jak: glicyna, tauryna oraz kreatyna, dlatego warto sprawdzić skład białka przed zakupem lub wybierać produkty znanych i renomowanych marek. Stężenie niektórych aminokwasów, w tym glicyny i tauryny, wywołuje przekłamanie, np. kreatyna w białku, dostarcza więcej azotu, który przeliczany jest na ilość białka. Różnice mogą być znaczące, w koncentracie białkowym składającym się z 75% kreatyny, zawartość białka obliczana metodą Kjeldahla będzie wskazywała wartość białka na poziomie 130%. Wysokie wartości białka na etykiecie, są bardzo kuszące, podobnie jak dodatkowa informacja o białku z kreatyną, której nie będzie trzeba dokupować osobno. Białko 50% z dodatkiem tańszych zamienników aminokwasów, pozornie podnosi stężenie białka w proszku do 80%, działa to tylko na korzyść producenta, który w ten sposób oszukuje kupującego.
Białko po treningu, czy białko przed treningiem?
Bardzo często kulturyści zastanawiają się, kiedy pić białko i po co białko po treningu? Białko najlepiej spożywać godzinę przed treningiem oraz po zakończeniu wysiłku.
Po co białko po treningu?
Po zakończonym treningu dobrze jest przyjąć białko potreningowe, które zapobiega katabolizmowi i dostarcza cennego materiału do budowy masy mięśniowej. Jak powszechnie wiadomo, wzrost mięśni odbywa się po zakończonym treningu, a nie w jego trakcie. Jakie kupić białko po treningu? To zależy od tego, czy chcesz redukować tkankę tłuszczową, czy zbudować masę, jeżeli jesteś w fazie redukcji, zalecamy białko WPH lub WPI.
Białko przed snem — odchudzanie i nie tylko
Wypicie dodatkowego koktajlu białkowego przed snem to opcja polecana, aby zapobiec procesom katabolizmu, w trakcie snu organizm lepiej się regeneruje, dzięki przyspieszonym procesom metabolizmu, stad konieczność dostarczenia białka, aby energia nie była pobierana z mięśni.
Białko – skutki uboczne
Spożywanie białka serwatkowego może być szkodliwe dla osób uczulonych na laktozę.
Objawy alergii na białko mleka krowiego – nietolerancja laktozy:
- Wzdęcia.
- Ból brzucha.
- Mdłości.
- Wymioty.
- Biegunka.
Białko bez laktozy – czyli jakie?
Uczulenie na białko wcale nie zmusza do tego, aby zrezygnować z przyjmowania białka lub porzucenia budowy masy mięśniowej. Laktoza to enzym rozkładający białko mleka wystarczy wybrać białko bez laktozy i glutenu lub białko, które nie zawiera węglowodanów. Przy redukcji tkanki tłuszczowej doskonale sprawdzi się białko WPH, dzięki znikomej ilości węglowodanów, może posłużyć jako naturalne białko dla alergików.
Białko izolat – co to jest?
Izolat białka serwatkowego zawiera mniejszą ilość węglowodanów, tłuszczu, a także laktozy, nazywany jest w skrócie WPI. Wieloetapowy proces przetwarzania serwatki pozwala uzyskać proszek o stężeniu 90% białka. Izolat białka WPI bardzo dobrze się wchłania w organizmie, może zastąpić posiłek, ponieważ odżywka białkowa daje uczucie sytości, co pozwala utrzymać dietę. Białko WPI przyczynia się do zwiększenia uwalniania hormonów anabolicznych, które stymulują wzrost mięśni, komórek, oraz stymulują syntezę białek.
Białko w diecie – czy spożywać białko w dni nietreningowe?
Budowa i regeneracja mięśni odbywa się po treningu, ale także w dni nietreningowe, do nadbudowy włókien konieczne są białka, dlatego nie zaleca się zmiany proporcji spożywanego białka między dniami z treningiem, a także w dni nietreningowe. Utrzymanie stałego poziomu białka w organizmie, jest bardzo istotne, ponieważ zapobiega katabolizmowi. Na pytanie ile białka jeść w dni nietreningowe odpowiedź brzmi: tyle samo co w dzień treningu.
Białko pełnowartościowe, czy niepełnowartościowe?
Białko pełnowartościowe to takie, które zawiera wszystkie potrzebne aminokwasy egzogenne (takie, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć), białko pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego to: jajka, sery, mleko, ryby, drób, mięso.
Białko niepełnowartościowe to białko pochodzenia roślinnego. Białko niepełnowartościowe roślinne może pochodzić od roślin strączkowych, zbóż i orzechów. Białko roślinne może zawierać śladowe ilości aminokwasów egzogennych lub ich nie zawierać całkowicie.
Jak wynika z powyższych definicji, bez wyboru pozostają wegetarianie. Do prawidłowego zbilansowania diety wymagane jest uzupełnienia aminokwasów, których warzywa i owoce mają mniej niż białko serwatkowe, krowie mleko czy mięso.
Białko konopne – białko niepełnowartościowe?
Białko konopne uważane jest za najbardziej zbliżone do grupy białka serwatkowego lub białka z mięsa, pod kątem zawartości aminokwasów. Białko konopne zawiera kwasy tłuszczowe omega -3, omega-6, omega-9 oraz 20 różnych aminokwasów (w tym 9, które nie są egzogenne). Białko z konopi zawiera dużo argininy, która odpowiedzialna jest za rozszerzenie naczyń krwionośnych i poprawę krążenia w naczyniach oraz za odżywienie komórek mięśniowych. Białko konopne dobrze sprawdza się jako białko wegańskie, pozwala zastąpić mięso.
Co zawiera białko konopne?
Jeżeli szukasz białka bez laktozy i glutenu, to białko otrzymywane z konopi jest doskonałym rozwiązaniem, ponadto białko konopne ma wiele więcej właściwości:
- Kwasy omega 3-6-9.
- Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E.
- Jest źródłem: żelaza, cynku, wapnia i potasu.
- Zawiera dużo błonnika.
- Nie zawiera glutenu i laktozy.
- Nie jest alergenem.
- Nie zawiera hormonów i antybiotyków.
- Zwiększa gęstość kości.
- Jest lekkostrawne.
- Zawiera antyoksydanty, które łagodzą stan zapalny.
Białko konopne doskonale sprawdza się w odbudowie kości, nawet po urazach, trzeba jednak pamiętać, o witaminie D3 i K2, które zapobiegają zwapnieniu kości.
Niepełnowartościowe białko konopne – wartości pokarmowe
100 gram niełuskanych nasion konopi zawiera:
- Błonnik pokarmowy – 22,7 g
- Żelazo – 13,1 mg
- Cynk – 6 mg
- Magnez – 390 mg
- Wapń – 130 mg
- Fosfor – 1100mg
- Witamina E – 1,8mg
Białko, odżywka i suplementy – od czego zacząć, kiedy stosować?
Odżywka białkowa dobrze sprawdzi się przed treningiem, ale także jako białko potreningowe, WPC bogate jest w makroskładniki, takie jak węglowodany i cukry, dzięki czemu doskonale zastępuje słodycze, jednocześnie zmniejszając łaknienie. Koncentrat białka serwatkowego ma dobry smak, jednak służy, głównie do budowy masy mięśniowej, a nie do redukcji tkanki. Do redukcji tkanki najlepiej sprawdzi się izolat białka serwatkowego, zawierający obniżoną dawkę tłuszczy i węglowodanów, a więcej białka. Wytrawni kulturyści do budowy masy stosują tańsze i smaczniejsze koncentraty białkowe, jednak przy redukcji tkanki nie oszczędzają wybierając skuteczniejsze produkty wyższej jakości.
Aminokwasy BCAA (Branched Chain Amino Acids), czyli leucyna, izoleucyna i walina. Przyczyniają się do zatrzymania procesu katabolizmu, zwiększając jednocześnie anabolizm. Aminokwasy BCAA rozgałęzione przyczyniają się do rozbudowy białek mięśniowych, potęgując działanie białka. Aminokwasy rozgałęzione BCAA należy dostarczać do organizmu przed treningiem lub w jego trakcie.
Suplement HMB (Kwas 3-hydroksy-3-metylomasłowy) stosuje się głównie po treningu dla przyspieszenia regeneracji mięśni oraz zmniejszenia stopnia ich uszkodzenia. Zalecane szczególnie dla tych, którzy dopiero zaczynają trenować lub powracających na siłownie po dłuższej przerwie. Suplement HMB wpływa łagodząco na nadwyrężone mięśnie, przyczyniając się tym samym do budowy masy mięśniowej. HMB zaleca się stosować zawsze po posiłku.
Suplement L-arginina związek, który naturalnie występuje w organizmie, jednak z wiekiem jego produkcja spada. L-arginina zwiększa przepływ przez naczynia krwionośne, wspomaga transport cennych składników w organizmie, dzięki czemu mięśnie są dobrze odżywione. Pozwala zwiększać stopniowo intensywność treningów i ułatwia uzyskanie pożądanych efektów, ponieważ reguluje wydzielanie w organizmie poziom hormonu wzrostu. L-argininę zaleca się stosować rano lub przed snem.
Suplement L-karnityna wspomaga proces odchudzania bez efektu jo-jo, stosowanie L-karnityny zmniejsza ilość mikrouszkodzeń mięśni i wspomaga ich regenerację. Zaleca się przyjmowanie L-karnityny razem z dawką węglowodanów (60-80 gram), dzięki czemu lepiej się wchłania.
Suplement kreatyna, kompleksowo wpływa na wzrost masy mięśniowej, wytrzymałość treningową, zwiększając siłę mięśni i wpływając na ich wzrost. Kreatynę zaleca się stosować 3 razy dziennie, rano przed posiłkiem, przed i po treningu.
Najlepsze białko na odchudzanie – jakie białko na redukcję tkanki tłuszczowej?
Badania udowodniły także, że serwatkowe białko spala tłuszcz, a przynajmniej pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Białko na schudnięcie powinno być przyjmowane w odpowiednich dobowych dawkach:
- Białko w diecie odchudzającej u osoby nieaktywnej powinno wynosić 1,2-1,5 grama na każdy kilogram masy ciała.
- Białko w diecie odchudzającej u aktywnej osoby powinno mieścić się w przedziale 1,6-2,7 g na każdy kilogram masy ciała.
- Białko na utrzymanie masy ciała u aktywnej fizyczne osoby powinno być spożywane w ilości 1,4-1,6 g na każdy kilogram masy ciała.
Przy diecie wegetariańskiej może zajść konieczność spożywania większej ilości białka na rzeźbę lub białka na schudnięcie. Zapotrzebowanie na białko w diecie odchudzającej u kobiet w ciąży lub karmiących piersią powinno wynosić przynajmniej 1,6-1,7 g na kg masy ciała.
Najlepsze białko na spalanie tłuszczu
Do najbardziej popularnych białek na spalanie tłuszczu można zaliczyć białko WPH o wysokim białkowym stężeniu. Dieta redukcyjna oparta na białku podkręca metabolizm, co powoduje, że organizm wytwarza 20-30% więcej ciepła.
Jak stosować białko przy odchudzaniu?
Wyniki badań Nutrition & Metabolism dowodzą, że białko spożyte przed posiłkiem hamuje apetyt, aby skutecznie ograniczyć łaknienie na 20 minut przed posiłkiem, należy wypić koktajl z białka serwatkowego. Warto także do porannego posiłku np. w postaci omleta, dodać porcję WPI – izolatu białka serwatkowego. Na drugie śniadanie warto wypić do owoców, wafli ryżowych lub płatków owsianych, koktajl białkowy o zawartości białka na poziomie 20-35g.
Jakie białko kupić na odchudzanie?
Na proces odchudzania znaczący wpływ ma spożywanie izolatu białka serwatkowego i kazeiny, wykazano w badaniach, że spożywanie koktajlu białkowego z kazeiną oraz wapniem, uruchamia w organizmie geny odpowiedzialne na procesy spalania tłuszczu.
Najlepsze białko zamiast posiłku – odchudzanie
Należy zauważyć, że odchudzanie z wykorzystaniem białka jest możliwe tylko wtedy, kiedy ilość białka w diecie stanowi przynajmniej 25% z dziennej porcji kalorii. Najprostszą formą dostarczenia pożywnego i wartościowego białka jest shake proteinowy na odchudzanie.
Jakie białko kupić na redukcję, a jakie na masę?
Białko serwatkowe można podzielić na 3 grupy:
- Białko WPC – (Whey Protein Concentrate) koncentrat białka serwatkowego, ma w składzie 65-80% czystego białka 3-8% węglowodanów oraz 2-6% tłuszczu. Białko WPC stosuje się na budowę masy mięśniowej.
- Białko WPI – (Whey Protein Isolate) izolat białka serwatkowego zawiera 85-90% białka, 0-3% cukru i 1-3% tłuszczu. Może służyć do budowy masy mięśniowej oraz redukcji tkanki tłuszczowej, izolat białka wchłania się lepiej niż WPC.
- Białko WPH – (Whey Protein Hydrolysate) hydrolizat białka serwatkowego, zawiera 90-100% białka i spośród białek serwatkowych wchłania się najlepiej, służy głównie do redukcji tkanki tłuszczowej.
Białko na budowę masy i spalanie tłuszczu wydaje się najlepszym wyborem, ponieważ należy również brać pod uwagę walory smakowe, im białka więcej, tym mniej tłuszczu i cukrów, a to z kolei znacząco pogarsza walory smakowe. Wyższe stężenie białka to także wyższa cena, co skutecznie może wpływać na zmianę decyzji, przy ostatecznym wyborze.
Białko dla kobiet – białko na odchudzanie dla dziewczyn
Odżywka białkowa zwiększa metabolizm, pod warunkiem, że dawka białka jest odpowiednia do masy ciała. Większość produktów spożywczych zawiera śladowe ilości białka, w dodatku bez cennych aminokwasów, które ułatwiają przyswajalność i wchłanianie białka.
Białko serwatkowe a odchudzanie
Białko serwatkowe jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, co daje mu przewagę nad pozostałymi rodzajami białek pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Białko serwatkowe przy odchudzaniu jest praktycznym rozwiązaniem, które pozwala w formie koktajlu przyjąć odpowiednią dawkę białka i aminokwasów, potrzebnych do prawidłowego przyspieszenia metabolizmu i rozwoju mięśni, które w gruncie rzeczy są bardzo potrzebne przy spalaniu tłuszczyku. Białko serwatkowe dla kobiet działa podobnie jak u mężczyzn, różnica w prędkości spalania kalorii tkwi w rozwinięciu już masy mięśniowej, im mięśni więcej, tym lepszy wskaźnik metabolizmu spoczynkowego. Dlatego zaleca się przyjmowanie koktajli białkowych zaraz po treningu. Białko po treningu gasi łaknienie na słodycze, jest lekkostrawne, szybko stymuluje syntezę białek oraz ogranicza produkcję kortyzolu (hormonu stresu).
Jakie białko dla kobiet?
Białko serwatkowe jest bogate w glutation, który gwarantuje czystą i gładką skórę. Ponadto glutation odpowiada za detoksykację organizmu i jest świetnym przeciwutleniaczem, który hamuje oddziaływanie wolnych rodników (opóźnia procesy starzenia). Białko serwatkowe zawiera także aminokwasy, które mogą pomagać we wzmocnieniu układu odpornościowego. Niewątpliwie ilość białka w procesie odchudzania ma kluczowe znaczenie, jednak białko pozbawione aminokwasów będzie wymagało dodatkowej suplementacji, co może rodzić dodatkowe koszty. Bez aminokwasów wchłanianie białka będzie gorsze, a co się z tym wiąże, trudniej będzie uzyskać wymarzoną sylwetkę. Najlepszym rozwiązaniem na odchudzanie dla kobiet może być izolat białka serwatkowego – WPI. Koktajl białkowy z wykorzystaniem WPI ma ograniczoną ilość węglowodanów oraz tłuszczy, nadaje się doskonale do rozbudowy obecnej masy mięśniowej, ale także wspomaga skutecznie odchudzanie, poprzez przyspieszenie procesów metabolicznych.
Białko zamiast posiłku?
Przygotowanie koktajlu białkowego trwa zdecydowanie krócej niż przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Dlatego białko WPI jest świetnym zamiennikiem posiłku po treningu, gdzie kluczowe jest dostarczenie makroskładników w czasie 15 minut od zakończenia wysiłku. Organizm w momencie przyspieszenia metabolizmu (po spożyciu białka nawet o 30%) spoczynkowego otrzymuje aminokwasy i proteiny potrzebne do uzupełnienia niedoborów, budowy mięśni i spalania tkanki tłuszczowej (dostarczone białko zwiększa termogenezę).
Taki koktajl białkowy jest pożywnym składnikiem, który warto stosować nie tylko w dni treningowe, ale także jako stały składnik zbilansowanej diety.
Rodzaje białka – podział w organizmie
Badanie na białko całkowite pozwala określić jakie grupy oraz ile którego białka znajduje się w organizmie. Białko całkowite można podzielić na dwie grupy: globulinę i albuminę.
Norma białka całkowitego w organizmie wynosi: 63-79 g/l
- 55-65% to albuminy
- 3-5% to alfa1-globuliny
- 7-10% to alfa2-globuliny
- 9-13% to beta-globuliny
- 14-20% to gamma-globuliny
Niedomiar białka wynika ze zmniejszonej ilości albumin. Niebezpieczny poziom białka całkowitego to wartości poniżej 45 g/l. Dochodzi wówczas w organizmie do obrzęków i nasilonego spadku wypełnienia łożyska naczyniowego – hipowolemia.
Podwyższona norma wskazuje na nadprodukcję globuliny.
Podwyższenie normy możliwe jest także poprzez spożywanie pokarmów zawierających duże ilości białka w tym mięso, nabiał i koktajle białkowe.
Białka w organizmie wskazujące na chorobę
Poza wyżej wymienionymi białkami, w organizmie człowieka można odnaleźć białka takie jak: glikoproteiny, fibrynogen, lipoproteiny oraz białka występujące wskutek wystąpienia jakiejś choroby.
Za co odpowiada białko w organizmie?
Znacząca ilość białek syntezowana jest w wątrobie, pełnią one poniżej wymienione funkcje:
- Utrzymuje właściwe ciśnienie w naczyniach krwionośnych.
- Pomaga transportować hormony.
- Reguluje równowagę kwasowo-zasadową.
- Pełni funkcję ochronną organizmu.
- Odpowiada za dystrybucję płynów wewnątrznaczyniowych i pozanaczyniowych.
- Fibrynogen odpowiada za proces krzepnięcia krwi.
Właściwości różnych białek
Białko G — inaczej białko N – odgrywa kluczową rolę w procesie transdukacji sygnału, przy przemianach biochemicznych.
Białka C oraz S — pomagają w regulacji procesu powstawania czopu hemostatycznego – regulują krzepnięcie krwi.
Białko M — białko monoklonalne – używane w badaniu laboratoryjnym do wykrywania chorób zakaźnych.
Białko dla sportowców a białko na siłownię – różnice
Zasadnicza różnica między białkiem dla sportowców a białkiem dla kulturystów, jest dawka przyjmowanych węglowodanów i tłuszczy. Białko dla trenujących na siłowni może, szczególnie w fazie budowy masy, zawierać więcej węglowodanów i tłuszczu, tak więcej sprawdzi się dobrze koncentrat białka serwatkowego – WPC.
Białko dla sportowca to w głównej mierze materiał naprawczy dla zerwanych, naderwanych włókien mięśni przy wzmożonym wysiłku, ale także pożywka dla mięśni i materiał do wzmacniania kości. Oznacza to, że organizm sportowca potrzebuje protein, wapnia, aminokwasów tak samo, jak organizm kulturysty. Pełnowartościowe białko serwatkowe WPI o ograniczonej ilości węglowodanów i tłuszczu sprawdzi się doskonale, nie zawiera zbędnych substancji słodzących, aromatów czy barwników. Niedobory energetyczne można w trakcie treningu uzupełniać batonem proteinowym, ponieważ izolat białka serwatkowego doskonale radzi sobie z redukcją tkanki tłuszczowej.
Białko wegańskie dla sportowców
Wegańskie białko w większości przypadków jest niepełnowartościowe, co oznacza konieczność włączenia aminokwasów BCAA dodatkowo do suplementacji. Białko składa się z 20 aminokwasów, z czego 12 z nich stanowi grupę aminokwasów endogennych, czyli tych, które trzeba dostarczyć z zewnątrz, bo organizm sam ich nie wytwarza. Białko wzorcowe – pełnowartościowe to takie, które zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich proporcjach, można do nich zaliczyć głównie białko serwatkowe i białko kurzego jaja, ponieważ wzorzec aminokwasów w tych białkach, jest najbardziej zbliżony do ludzkiego. Białko roślinne zawiera wiele aminokwasów, jednak między różnymi produktami, występują znaczące różnice, między ich wartościami i proporcją. Niewątpliwie stanowi to problem, w zbilansowaniu diety tak, aby w organizmie weganina nie zabrakło żadnego aminokwasu.
Czyste białko bez dodatków
Czyste białko bez dodatków i bez smaku uzyskuje się z serwatki, czyli płynu, który pozostaje z produkcji sera. Otrzymywanie serwatki jest dwuetapowe, pierwszym z etapów jest ultrafiltracja oddzielająca pozostałe w serwatce tłuszcze i węglowodany. Drugim etapem jest mikro filtracja polegająca na oddzieleniu białek od wody. Powstały w wyniku osuszania proszek, stanowi czystą serwatkę białkową.
Białko do picia – nadmiar białka do ćwiczeń i konsekwencje
Zbyt dużo białka może spowodować, że organizm zacznie białko magazynować w postaci tkanki tłuszczowej, której większość unika. Za duża ilość białka to także większa ilość azotu w organizmie, oznacza to, że jego nadmiar musi zostać usunięty z moczem. Usuwanie azotu z organizmu powoduje jego odwodnienie, tak więc za dużo białka to odwodnienie organizmu. Wydalenie azotu wymaga wzmożonej pracy nerek, a co się z tym wiąże nadmierna eksploatacja nerek i wątroby, to większe zapotrzebowanie na energię i spadek wydajności organizmu. Wraz z moczem wydalany jest również wapń, co może prowadzić do zmniejszenia gęstości kości.
Odpowiedzi na najczęstsze pytania dotyczące polecanego białka:
Czym jest białko C reaktywne?
Inaczej białko CRP – białko ostrej fazy, występuje w organizmie przy stanach zapalnych, nawet tych bezobjawowych, białko C reaktywne jest odpowiedzią immunologiczną organizmu.
W czym jest białko?
Białko jest w owocach, warzywach, mięsie i produktach mlecznych, występuje o bardzo różnym stężeniu. Oprócz białka potrzebne jest 20 różnych aminokwasów rozgałęzionych, aby białko spełniło swoją funkcję w organizmie. Najlepszym odpowiednikiem ludzkiego białka w mięśniach jest białko serwatkowe – z krowiego mleka, zawiera najbardziej zbliżony do ludzkiego model aminokwasów o podobnych proporcjach. W warzywach i owocach jest najmniej aminokwasów, dlatego białko wege bez suplementacji nie spełni swojego zadania.
Co to jest SFD dzikie białko?
Białko serwatkowe SFD o nazwie „dzikie białko” ma najwyższą aktywność anaboliczną oraz wysoką wartość biologiczną. Nadaje się zarówno do regeneracji organizmu, jak i dla osób aktywnych sportowo.
Co ma wspólnego anabolizm z katabolizmem?
W wyniku anabolizmu z prostych związków tworzą się bardziej złożone. Katabolizm odpowiada za dostarczenie energii przez rozkładanie złożonych cząstek na prostsze, czyli odwrócenie procesu anabolizmu.
Czym zastąpić białko zwierzęce?
Białko zwierzęce można zastąpić roślinnym, pamiętając o różnicowaniu lub dodatkowej suplementacji aminokwasami. Źródłem białka w pożywieniu wege może być: ciecierzyca, fasola, groch, hummus, jogurt sojowy, kotlety sojowe, mleko migdałowe, mleko owsiane.
Jakie warzywa bogate są w białko?
Do warzyw bogatych w białko można zaliczyć: groszek, szpinak, jarmuż, brokuły, kiełki, pieczarki, brukselkę, karczochy, szparagi i kukurydzę.
Kreatyna czy białko?
Jedno drugiego nie wyklucza, białko oraz kreatyna odpowiadają za budowę mięśni, ale w różny sposób. Kreatyna zwiększa siłę i masę mięśniową poprzez zwiększenie zdolności wysiłkowej a białko serwatkowe pełni rolę materiału budulcowego synteza białek dla mięśni i dostarcza potrzebnych aminokwasów.
BCAA czy białko?
Proteiny białko są podstawowym budulcem mięśni, pozwalają utrzymać odporności i dobrą kondycję kości. Odżywki białkowa rekomendowane są jako wygodna forma dodatkowych aminokwasów endogennych i białka dla mięśni. BCAA zawarte jest także w dobrych odżywkach białkowych jako naturalny składnik współtworzący białka. Białko WPC oraz WPI zawiera kompleks potrzebnych aminokwasów, dlatego BCAA lepiej sprawdzi się przy odżywkach białkowych pochodzenia innego niż serwatkowe. BCAA wyizolowane z białka serwatkowego ma ponadto mniejszą skuteczność niż kompleks aminokwasów w białku serwatkowym.
Proteiny czy białko?
Proteiny to z ang. białko, co oznacza to samo.
Wow, całkiem pokaźny ranking odżywek białkowych, z tego co widzę, większość w top 10 została bez zmian od 2020 roku, w końcu jak coś jest dobre, to raczej się tego nie wymienia. U mnie top 1 zawsze jest izolat białka serwatkowego z sfd, nie wiem jak sprawa ma się gdy chcemy kupić hydrolizat białka, czy mają też fajny odpowiednik. Jednego jestem pewien, że bez względu na to czy to ranking białek wpc czy ranking białek wpi, przyswajalność i tak zawsze warto sprawdzić na własnym organizmie.
Dlaczego mnie nie dziwi, że najlepsza odżywka białkowa jest właśnie z SFD? Jak dla mnie ich odżywki białkowe są najlepsze i praktycznie najtańsze. Ciężko znaleźć konkurencyjnie dobre białko o takim składzie i przyswajalności. I nie ma tutaj znaczenia, czy chcemy dobry koncentrat białka serwatkowego, hydrolizat czy dobry izolat białka, bo to wszystko jest w ich ofercie. Co ciekawe, od niedawna można u nich też kupić odżywki białkowe dla kobiet SFD więc jest i dobre białko dla kobiet w niezłych cenach 😉
szukałem ranking białek whey, ale widzę że na topie ciągle jest to samo najlepsze białko od SFD, fajnie bo teraz jestem pewien że lepszego nie ma 😉
Fajny ranking białek 2021, nie sądziłem, że najlepsza odżywka białkowa stosowana przed snem może mieć działanie odchudzające. Białko na redukcji czy białko na mase, to w sumie nie ma dla mnie większego znaczenia, liczy się systematyczność a z tą trzeba walczyć, bo nawet najsmaczniejsze białko z czasem staje się trudne do przełknięcia. Koszystam osobiście z izolatu białka od SFD bo mają dużo smaków do wyboru i przyjemnie smakują. Nie jest to najtańsze białko na rynku, jednak próbowałem rożne odmiany i zdecydowanie ta smakuje najlepiej, ma dobre parametry na budowę masy ale także działa dobrze na redukcję tłuszczyku. Po przeczytaniu artykułu rankingowego, chce spróbować stosować białko przed snem zobaczymy czy będą opisywane rezultaty.
Witam najlepsze odżywki białkowe a zarazem w dobrej cenie robi allnutrition, Jak potwierdza TOP 10 białek dobre białko na masę jest tylko jedno i to o ciasteczkowym smaku doskonałe jako odżywka białkowa na poczatek. Jak zastanawiasz się jakie białko jet najlepiej przyswajalne to tak samo odpowiedź jest jedna – naturalnego pochodzenia, czyli serwetkowe. Osobiście kusi mnie białko konopne ranking o nim trochę wspomina, próbował ktoś może i może wypowiedzieć się jak porównanie z WPI? Czy to w ogóle smakuje?