Kawa, chociaż stała się ogólnodostępna, nadal uchodzi za towar luksusowy, najdroższe filiżanki pobudzającego napoju, potrafią kosztować kilkaset złotych. Każdy ma inny gust co do smaku kawy, istnieją jednak wspólne cechy, jak walory smakowe i aromat, który jest ważny dla każdego. Rynek pełen jest różnorodnych ofert, proponując kawy o różnym stopniu palenia, odmiennej dawce kofeiny oraz innej mieszance gatunków ziaren kawy. Jak więc wybrać dobrą kawę? Podpowiadamy w naszym poradniku, na co zwracać uwagę, aby kupić smaczną kawę. Dla ułatwienia wyboru przygotowaliśmy także ranking najlepszych kaw ziarnistych do ekspresów i młynków, kierując się opiniami znawców i ceną sprzedawców.

Najlepsza kawa do ekspresu
Większość ekspresów do kawy daje możliwość skorzystania z kawy w ziarnach lub mielonej. Kawa ziarnista, świeżo mielona przez ekspres, tworzy doskonały aromatyczny napój. Do parzenia kawy w ekspresie najlepiej nadają się kawy ziarniste niearomatyzowane oraz te, które nie są mocno palone. Sztucznie aromatyzowane kawy są tłuste i mogą uszkodzić młynek w ekspresie. Najlepszy aromat kawy można uzyskać tylko ze świeżo palonych ziaren, co oznacza, że kupowanie kawy na zapas powoduje zwietrzenie najlepszych aromatów. Kawa do 30 dni od procesu palenia utrzymuje najbogatszy aromat. Poniżej znajdziesz nasz autorski ranking kawy ziarnistej, dzięki któremu wybierzesz aromatyczną kawę, w świetnej cenie.
Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
Jakość smaku ziarnistej kawy parzonej w ekspresie ciśnieniowym, uzależniona jest głównie od jakości ziarna kawy i wody. Niepoprawna konfiguracja ekspresu może nie wydobyć pełnego smaku z ziaren nawet najlepszej kawy. Jakość, rodzaj materiału wykonania młynka mielącego kawę ma wpływ na strukturę świeżo mielonej kawy, podobnie jak jakość wody, która jest podgrzewana do parzenia aromatycznej kawy. Na smak kawy ma wpływ proces przetwarzania ziaren kawy, dlatego warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami, jaką wybrać kawę, na co zwracać uwagę? Dla ułatwienia wyboru przygotowaliśmy, na podstawie właściwości i opinii znawców, ranking kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego, dostępnych na krajowym rynku.
Najlepsza kawa ziarnista ranking Marzec 2021
Powyższy ranking kaw ziarnistych przygotowaliśmy w oparciu zarówno o opinie ekspertów – baristów, ceny jak i opinie użytkowników. Co więcej, ranking kawy ziarnistej wsparliśmy własnymi doświadczeniami oraz tym, jaką kawę polecacie nie tylko na forum, ale również w serwisach baristycznych. Jeżeli interesuje Cię dobra kawa ziarnista ranking zamieszczony powyżej z pewnością pomoże podjąć Ci dokonać właściwego wyboru. Zaufaj ekspertom, postaw na sprawdzony ranking.

Najlepsza kawa ziarnista na świecie
Najlepsza kawa na świecie to wcale nie ta, która kosztuje majątek, a ta, która została odznaczona specjalnym tytułem przez SCAA (Specialty Coffee Association of America), który nadaje zespół światowych ekspertów, istniejący od końca lat 60 ubiegłego stulecia.
SPECIALTY COFFEE – to znak jakości, który przyznawany jest kawie, która osiągnęła przynajmniej wynik, na poziomie 80/100, na świecie tylko 5% kaw nosi ten symbol jakości.
Oceniona kawa musi charakteryzować się naturalnością. Uprzemysłowione uprawy, gdzie używany jest sztuczny nawóz do produkcji masowej, dalekie są od uzyskania znaku jakości. Co ciekawe, nawet wykorzystanie ciężkich maszyn do zbiorów może odmienić smak kawy. Aby kawa uzyskała znak „Speciality Coffee„, każdy proces łącznie z wypalaniem musi być naturalny.
CUP OF EXCELLENCE – to znak wyróżniający kawy uzyskujące poziom jakości 86/100, zaliczają się do prawdziwych rarytasów.
Jak zaparzyć wyśmienitą kawę z ekspresu?
- Wymień wodę w pojemniku przed parzeniem kawy, zaleca się używanie filtrowanej wody do ekspresu.
- Oczyść wnętrze ekspresu z zalegających resztek kawy, pojemnik na krążki kawowe oraz prasę.
- Dopasuj stopień mielenia ziaren do gatunku kawy, najlepiej mielić kawę na najdrobniejszych ustawieniach.
- Ustaw temperaturę podgrzewania wody na wysoką, szczególnie przy mieszankach odmian kawy. Kawę 100% Arabica można parzyć nawet w średniej temperaturze.
- Ustaw moc kawy, czyli ilość zmielonych ziaren, które będą parzone, wg własnych preferencji.
Jaką kawę w ziarnach wybrać? Jak rozpoznać ziarna kawy?
Na rynku jest sporo producentów kawy w ziarnach, jednak poza technologią palenia kawy, równie ważna jest odmiana ziaren używanych do parzenia. Na opakowaniach kawy można odczytać najbardziej popularne gatunki kawy, takie jak Ababica, Robusta, Liberika itp. Czym się różnią gatunki kawy? Odpowiadamy poniżej:
Arabica – Ziarna kawy są płaskie z bruzdą w kształcie litery „S”, które nie są zbyt odporne na choroby, kawa w smaku jest lekko kwaśna, ma posmak delikatnie czekoladowy. Kawa zaparzona z ziaren Arabiki jest delikatna w smaku i zawiera 0,9-1,4% kofeiny.
Robusta – Ziarna są mniejsze od Arabiki, z prostą bruzdą, są bardzo odporne na choroby, kawa parzona z ziaren Robusty ma wyrazisty ostry smak, zawiera 1,8-4% kofeiny. Parzona kawa ziaren 100% Robusta charakteryzuje się ciemną gorzkawą pianką.
Każdy z powyższych typów kawy ziarnistej znajdziesz w naszym rankingu. Przygotowany przez nas ranking kaw w ziarnach poparty został wiedzą baristów oraz opiniami użytkowników. Zobacz jaka kawa ziarnista jest najlepsza, a której nie warto kupować.
Najlepsza kawa do latte macchiato

Idealne latte macchiato ma doskonale widoczne trzy warstwy, jest łagodniejszą odmianą kawy, co zawdzięcza dużej ilości spienionego mleka. Mleko, jak i kawa w przypadku latte odgrywają kluczową rolę. Łagodny smak latte z pewnością docenią kawowi koneserzy, mleko łagodzi ostrość i ostry aromat kawy, pozostawiając delikatnie wyczuwalny posmak. Z tego właśnie względu do spienionego mleka dolewa się espresso zaparzone z wyrazistych w smaku ziaren. Doskonale nadają się ziarna kawy o naturalnym posmaku korzennej nuty, cytrusów lub czekolady.
Najlepszy przepis na kawę latte macchiato:
- 1 porcja espresso – 30 ml lub napar z kawy – 50 ml.
- Mleko o wysokiej zawartości tłuszczu – przynajmniej 3,2%.
- Dodatki smakowe – cukier, wiórki, miód, kakao, czekolada, płatki migdałów lub orzechy.
Należy w pierwszej kolejności przygotować napar z kawy lub espresso wg powyższych proporcji. Podgrzane mleko do temperatury 50/60°C trzeba spienić w taki sposób, aby otrzymać warstwę piany i mleka. Przy spienianiu można dodać dodatki smakowe, latte podawane jest w wysokich szklankach, dlatego przelewamy spienione mleko do wybranej szklanki i wlewamy porcję espresso lub napar. Technika wlewania zależy od praktyki i doświadczenia. Na początek dobrze kawę wlać do szklanki z mlekiem po ściance, jeżeli do szklanki na dno wcześniej wlejemy syrop smakowy, otrzymamy czwartą warstwę. Dla bardziej doświadczonych polecamy metodę wlewania kawy po łyżeczce, jeżeli kawę przygotowujemy w ekspresie automatycznym, wówczas większość za nas zrobi maszyna. Na wierzch można posypać wiórki, płatki migdałów, kakao lub inne lekkie dodatki.
Najlepsza kawa espresso
Espresso znane jest na całym świecie, do jego zaparzenia używa się ziaren ciemno palonych. Najlepsza kawa do przygotowania espresso to mieszanka gatunków Arabiki i Robusty. Zaleca się 30-50% Arabiki a pozostałą część powinna wypełnić Robusta. Espresso powstaje w wyniku przepuszczenia 25-35 ml wody pod wysokim ciśnieniem (8,5-9,5 barów), przez drobno mieloną i zbitą kawę. Espresso w zależności od gatunku kawy może zawierać nawet 10 razy więcej kofeiny (212 mg) w porównaniu z tradycyjnie parzoną kawą. Najmocniejsze espresso przygotowane jest z ziaren Robusty, która w porównaniu z Arabicą zawiera 2 razy więcej kofeiny, jednak jest bardzo ostre, stąd nadaje się do ciasta np. tiramisu. Idealną kompozycję do zaparzenia espresso otrzymuje się ze świeżo wypalonej na ciemno mieszanki Robusty i Arabiki, daje to możliwość wyczucia nuty czekolady, tytoniu i palonego cukru. Ważne przy wyborze kawy do przygotowania espresso:
- Oznaczenie single origin pozwoli przygotować nie tylko wyśmienite espresso, ale także latte, to dzięki wyczuwalnej nucie czekolady, karmelu, orzechów i suszonych owoców.
- Sprawdź, czy w swoim ekspresie możesz stosować wszystkie gatunki kawy.
- Przetwarzanie kawy w naturalny sposób (oznaczenie na opakowaniu – „naturals”) są lepsze do espresso niż ziarna przetwarzane metodami: „washed” oraz „fully washed”. Naturalny proces przetwarzania kawy pozostawia więcej naturalnej słodkości z wiśni kawowca.
- Mieszanki kawy przewidziane do przygotowania espresso, doskonale nadają się do przygotowania klasycznej kawy z mlekiem.

Najlepsza kawa mrożona
Kawa w zimnej wodzie, chociaż drobno mielona nie uwolni pożądanego aromatu, dlatego istnieje kilka sposobów – przepisów na mrożoną kawę. Do klasycznego espresso możemy dodać lody smakowe lub zwykły lód, mieszając wszystko w shakerze lub rozdrabniając kostki w blenderze. Taka mrożona kawa to połączenie deseru z kawą do picia. Kawa podawana na zimno jest doskonała na letnie i wakacyjne gorączki, świetnie orzeźwia i komponuje się z bita śmietaną, karmelem, orzechami, wiórkami kokosowymi, krówką, czekoladą, bakaliami, lodami i innymi dodatkami.
Najlepsza kawa na prezent
Kawa od zawsze uchodziła za towar luksusowy, tak jest i dzisiaj dlatego wyborne ziarna kawy można podarować na prezent. Jeżeli znane są nam preferencje smakowe osoby, otrzymującej prezent, wówczas łatwo możemy dobrać kawę w ziarnach, pod warunkiem, że obdarowywana osoba będzie miała młynek lub ekspres do kawy. Każdy lubi otrzymywać prezenty, niezależnie od wieku, dobra kawa nadaje się nie tylko jako prezent, ale także jako forma podziękowania lub zadość uczynienia. Jeżeli nie znamy ulubionych smaków drugiej osoby, wówczas dobrze jest kupić kawę, o średnich parametrach, mieszankę gatunkową, która pozwoli wpasować się w preferencje smakowe. To bezpieczny zakup, ale dobrym rozwiązaniem jest też bukiet kilku odmian kaw, tak aby osoba otrzymująca prezent mogła znaleźć w nim swoją ulubioną mieszankę.
Najlepsza kawa do restauracji
Kawa do restauracji w szczególności powinna być świeża, w ziarnach tak, aby po zmieleniu wydobyć z ziaren, jak najwięcej aromatu. Szlachetna mieszanka kawy ziarnistej do przygotowania espresso z ziaren Arabiki i Robusty powinna sprostać wymaganiom nawet wybrednych kawoszy. Espresso doskonale pasuje w połączeniu z mleczną pianką, tworząc Latte Macchiato lub z dodatkową porcją wody pozwala uzyskać Americano.

Jakie są rodzaje palenia ziarna?
Proces palenia ziaren kawy ma bezpośredni wpływ na smak, barwę, właściwości i zawartości kofeiny w ziarnach kawy. Im dłużej ziarna poddane są procesowi wypalania, tym mniej w nich kofeiny, ale więcej aromatu.
Ciemne ziarna kawy są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które lubią smak kawy, ale są wrażliwe na nadmiar kofeiny. Ciemna kawa jest także zdrowsza, ponieważ pomimo niższej zawartości kofeiny, w trakcie procesu palenia wzbogacają się w cenne dla organizmu przeciwutleniacze.

Palenie jasne – jasno paloną kawę pali się w temperaturze 200 °C, w efekcie kawa zawiera sporo kofeiny i jest dość kwaśna. Ziarna jasno palonej kawy są jasnobrązowe i nie mają olejków eterycznych. Jasne palenie kawy stosowane jest głównie do kaw pochodzenia afrykańskiego, ze względu na to, że uprawiane są w naturalny sposób, co zatrzymuje wewnątrz orzeźwiający aromat.
Palenie średnie – jest najbardziej popularne, pozwala utrzymać optymalną ilość kofeiny w ziarnach kawy. Kawa średnio palona jest wystarczająco mocna, a zarazem słaba w smaku, dodatkowo olejki eteryczne na powierzchni ziarna nadają charakterystycznego aromatu, ziarno przybiera lekko błyszczącą formę i brązowy odcień.
Palenie ciemne – ziarno palone w temperaturze 220-225°C pozwala na uzyskanie ciemnej barwy, niektórzy producenci wypalają ziarna kawy nawet w 250°C. Ziarna uzyskują ciemnobrązową barwę z niską zawartością kofeiny, wyraźną kwasowością i goryczką. Ziarno ciemno palone jest błyszczące o lekko orzechowym lub czekoladowym posmaku.

Jak proces przetwarzania wpływa na jakość i smak kawy?
Palenie ziaren kawy w tradycyjny sposób odbywa się w obracającym się bębnie, który podgrzewany jest od zewnątrz. Cały proces trwa około 20 minut. W trakcie palenia kawy dochodzi do bardzo wielu skomplikowanych procesów chemicznych, które zmieniają właściwości kawy. W niewypalonych ziarnach znajduje się 25 substancji smakowych i zapachowych, po wypaleniu jest ich już 700-800.
Schładzanie rozgrzanych ziaren kawy zaraz po wypaleniu odbywa się z użyciem powietrza, istotny jest czas wychłodzenia ziaren, im krótszy, tym mniej procesów chemicznych rozwinie się wewnątrz i smak kawy pozostanie prawidłowy.

Pakowanie można wykonać dopiero po dwóch dniach, wcześniej ziarna muszą odpocząć w silosach lub pojemnikach, gdzie są odgazowywane z dwutlenku węgla. Po dwóch dobach ziarna mogą trafić do opakowań z wentylacją. Dlaczego w opakowaniach kawy jest otwór wentylacyjny? Aby pozostała część dwutlenku węgla po procesie przetwarzania, mogła uchodzić na zewnątrz. Ważne jest szczelne zamknięcie dopływu powietrza z zewnątrz, dlatego do zapakowania kawy, producenci najczęściej wykorzystują metalizowaną folię, z membraną wypuszczającą nadmiar gazu.

Ile kosztuje najlepsza kawa ziarnista?
Dobrą kawę ziarnistą można kupić już blisko za 80-120 zł. w przeliczeniu na kilogram. Ciekawostki kawowe jak Kopi Luwak czy Blue Mountain, które potrafią kosztować nawet 1000 zł za filiżankę kawy, to raczej legendarny smak, którego warto spróbować ale do codziennego domowego spożycia, raczej się nie sprawdzą. Powyższy ranking kaw ziarnistych zawiera zarówno ceny jak i opinie użytkowników. Ranking kawy ziarnistej pomoże Ci wybrać najlepsze ziarna kawy, jakie są obecnie dostępne w sklepach.
Ekspresy do kawy wyróżnione przez redakcję 2021
FAQ:
Najważniejsze przy paleniu kawy jest dobranie odpowiedniej równowagi między kwaśnością a słodyczą. Odmiana sposobu palenia kawy ma wpływ na zmianę równowagi, co przekłada się na odmienny smak i aromat.
Należy unikać kaw bez daty palenia, szczególnie tych w niskiej cenie, które palone są na ciemno. Nie wiadomo wówczas, jak była przechowywana kawa przed paleniem, producenci ukrywają dzięki paleniu na ciemno mieszanki kaw różnego rodzaju, ciemne ziarna kawy pozbawione są częściowo swojego aromatu i właściwego smaku.
Chociaż wydawałoby się, że przez otwór wentylacyjny kawa może szybciej wietrzeć, to jest on konieczny do odprowadzania dwutlenku węgla, który wydzielają ziarna po procesie przetwarzania.
Jeżeli kawa ma tytuł: „specialty coffee” to możesz być pewien, że została wyróżniona. Tylko 5% kaw na świecie, może pochwalić się tym odznaczeniem.
Na smak kawy ma wpływ kilka głównych czynników: woda, ziarno, rodzaj ekspresu do kawy. Aby uzyskać idealną kawę z ekspresu ciśnieniowego, należy wymienić przed parzeniem kawy, wodę w zbiorniku, nieprzyjemne zapachy i bakterie rozwijające się w wodzie, skutecznie psują aromat pysznej kawy. Bardzo ważne jest także uzyskanie odpowiedniej temperatury wody, Arabica może być parzona w średniej temperaturze, ale domieszka Robusty wymaga, aby temperatura parzenia była wysoka. Przed parzeniem należy także wyczyścić elementy prasy w ekspresie, dość często zalegające pozostałości kawy, są przyczyną wyraźnego nieprzyjemnego smaku kawy. Najlepsza kawa ziarnista po zmieleniu przez ekspres ciśnieniowy, powinna stworzyć wyraźną warstwę pianki, pod warunkiem użycia czystej przefiltrowanej wody bez kamienia.
Suszenie – Ma na celu odprowadzenie wody z ziaren.
Brązowienie – Nagromadzony gaz w ziarnach powoduje pierwsze złamanie.
Rozwinięcie – Uwolnienie kawowego aromatu.
Drugie złamanie – Olejki aromatyczne przechodzą na zewnątrz ziarna.
Dotychczas kawę ziarnistą kupowałem w marketach, czekałem aż biedronka czy lidl będą miały promocje i kupowałem ile się da bo tanio i łudziłem się że będzie dobra do ekspresu ciśnieniowego automatycznego. Teraz widzę w jakim byłem błędzie i uświadomiłem sobie że to co kupowałem w biedronce i lidlu nie były warte zakupu. Od dziś stawiam na dallmayr, jacobs i lavazza. Dzięki za ranking!
Dla mnie numerem 1 jest Lavazza Crema e Aroma, a potem Dallmayr Prodomo. Opinie co do nich są różne, ale wiadomo, co człowiek to inne preferencje smakowe. Ja swoją ulubioną kawę szukałem miesiącami, testując różne ziarna, pijąc w tym czasie setki filiżanek naparu i niejednokrotnie rozczarowując się smakiem, szczególnie gdy testowałem kawy marek typowo biedronka, lidl czy intermarche. Jednak co markowa kawa to markowa.