Miska do zupy – bulionówka – ranking 2024

Jedzenie zup wraca do łask. Po szale na gotowe dania i jedzenie na wynos na szczęście wracamy do gotowania domowych potraw – bardziej tradycyjnych, lub z odrobiną szaleństwa i nutą egzotyki. Wracamy także do tradycyjnej zastawy stołowej i odpowiednio dobranych sztućców. Jednym z coraz bardziej docenianych na powrót naczyń jest bulionówka. Przejrzyj nasz ranking misek na zupę na 2024 rok i przekonaj się, jak ciekawa może być Twoja zastawa stołowa.

Miseczka – Bulionówka co to jest?

Bulionówka to nazwa praktycznej miseczki, w której serwuje się zupę. Na co dzień w polskich domach zupy i buliony, rosoły, czy zupy – krem jada się przeważnie po prostu w głębokich talerzach lub miseczkach. Jeśli jednak przyjrzymy się naszej kulturze kulinarnej, dostrzeżemy, że różne rodzaje zup powinno się serwować w różnych naczyniach. W dzisiejszych czasach mamy dostęp nawet do najbardziej wyszukanych zastaw stołowych – warto przyjrzeć się różnym rodzajom misek, materiałom, z jakich są wyprodukowane i zainspirować się rankingiem bulionówek.

Bulionówka – do czego służy?

Jeśli nie wiesz, do czego służy bulionówka, flaczarka i w jakich okolicznościach używa się różnych rodzajów misek na zupę, sięgnij po nasz poradnikowy ranking misek na zupę na 2024 rok. Otóż bulionówka z uszkami służy do serwowania prostych i niewymagających zup. Zwykle podaje się w niej czyste zupy bez dodatków, takie jak buliony, barszcze, czy też niektóre chłodniki. 

Jak serwować jedzenie w tych praktycznych mikach? Bulionówkę ustawia się na talerzyku wyłożonym serwetką, zaś łyżkę do bulionu umieszcza się po prawej stronie. Najlepsze miski do zupy zwykle świetnie wyglądają w towarzystwie talerzyka ustawianego z lewej strony, na którym podawane są dodatki – paszteciki, czy też diablotki z francuskiego ciasta.

Najlepsze bulionówki – miski na zupę ranking kwiecień 2024 

 

Miska na zupę – materiał wykonania

W naszym rankingu bulionówek zdecydowanie wyróżnia się kilka rodzajów materiału, z którego zwykle produkuje lub wykonuje się miski. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Warto się im przyjrzeć, by wiedzieć, do czego można konkretne miski wykorzystać i które będą najlepiej pasowały do twojej zastawy.

Bulionówka szklana – prostota i funkcjonalność

Najprostszym i najbardziej praktycznym materiałem, z którego wykonuje się dobre bulionówki jest szkło. Tego typu miski to pozycja obowiązkowa we wszelkich rankingach misek do zup na rok 2024. Są łatwodostępne, można je kupić w niemal każdym większym markecie, a do tego ich cena jest wyjątkowo przystępna. Można bez obaw myć je w zmywarce, jednak nie powinno się ich wstawiać do piekarnika, by na przykład przypiec ser. Jeśli nie są żaroodporne, mogą łatwo popękać. Są to zdecydowanie najczęściej polecane bulionówki. Można je wykorzystać na wiele sposobów, kiedy akurat nie serwujemy zupy.

Bulionówki ceramiczne i kamionkowe – kiedy liczy się klimat

Ceramiczne bulionówki to bezwzględnie najlepsze miski do zupy, które w rankingach bulionówek wyprzedzają konkurencję o lata świetlne. Przywodzą na myśl tradycyjne, ceramiczne naczynia, w których niegdyś jadało się w polskich domach. Bardzo często są ręcznie malowane i lub nawet tworzone przez lokalnych rękodzielników. Ze względu na materiał, z którego są wykonane, wytrzymują naprawdę wysokie temperatury- można więc w nich serwować zapiekane w piekarniku zupy. 

Takie specjalne bulionówki do zapiekania nazywane są kokilkami. Najczęściej mają pokrywkę, by zupa miała odpowiednią konsystencję i temperaturę oraz nie posiadają uszek, by goście nie poparzyli się, próbując podnieść gorące naczynie. 

Funkcjonalność to jednak nie wszystko. Najlepsze miski do zupy to takie, które oprócz funkcji, którą spełniają są jeszcze piękne i niepowtarzalne. W przypadku rękodzieła masz sto procent pewności, że nikt nie będzie miał drugiej takiej samej miseczki. Dodadzą uroku każdej kuchni i wypełnią ją swojskim klimatem, jaki panował w dawnych domach.

Bulionówki porcelanowe – elegancja i klasyka na każdą okazję

Jeśli jednak cenisz sobie elegancję, klasę i uwielbiasz wysublimowane, proste przedmioty, najlepszą miską do zupy dla Ciebie będzie ta wykonana z porcelany. Nie obejdzie się bez nich żaden ranking bulionówek. To one przywodzą nam na myśl eleganckie, azjatyckie, brytyjskie, czy też francuskie dwory. Niestety, jest jednak wyjątkowo krucha, po wielu wizytach w zmywarce potrafi się wyszczerbić. Występujące często na porcelanowych miseczkach złocenia ulegają stopniowemu wytarciu, nawet w najdroższych egzemplarzach. To idealny element świątecznej zastawy. Świąteczny barszczyk z pasztecikami nie smakuje lepiej z żadnej innej bulionówki.

Bulionówka ze spodkiem czy z pokrywką?

W zależności od tego, jaką zupę planujesz podać, elementem obowiązkowym w towarzystwie bulionówki – o czym donoszą wszystkie rankingi misek do zup na 2024 rok – jest spodek lub talerzyk. To dzięki niemu nie poparzymy się, podając zupę.  Dlatego więc niektóre eleganckie modele tych miseczek są sprzedawane wraz ze spodeczkiem. Bulionówka ze spodkiem świetnie prezentuje się też na świątecznym stole.

Coraz więcej dobrych bulionówek ma także pokrywki. Bulionówki z pokrywką sprawdzają się najlepiej wtedy, gdy porcjowana zupa jest zapiekana lub duszona. Zupę umieszcza się w kokilkach i wstawia w całości do pieca, by tam się zapiekła. Tak przyrządza się zupę cebulową, czy serową. Później serwowane są prosto na stół. Bulionówka z przykrywką pozwala zachować aromat i nie wysuszyć zupy podczas zapiekania.

Rodzaje misek – jaki zestaw bulionówek wybrać?

Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać dobre bulionówki, w których zaserwujesz elegancki obiad, przyjrzyjmy się, co mówią rankingi misek do zup na 2024 rok. Do podawania większości zup z dodatkami wewnątrz służą głębokie talerze, których używamy na co dzień – najczęściej niezależnie od tego, jaką zupę gotujemy. Jeśli jednak chcesz wrócić do korzeni i podać niedzielny obiad zgodnie ze sztuką, przyjrzyj się innym typom naczyń. Jakie są rodzaje misek do zupy? Sprawdźmy to.

  • Miska do zup – jest świetnym zamiennikiem głębokiego talerza. Świetnie nadaje się ona do serwowania zup z kuchni azjatyckiej. 
  • Bulionówka – mniejsza miseczka, przeważnie z dwoma uszkami, sprawdzi się najlepiej, jeśli z kolei planujesz podać czystą zupę, czyli bulion lub barszcz bez dodatków.
  • Filiżanka do zupy z jednym uchem – służy ona do serwowania gęstych zup-krem, do których dodaje się na przykład groszek ptysiowy lub drobne grzanki, którymi posypuje się zupę tuż przed podaniem. Do podawania tego typu zup służy duża, pojemniejsza filiżanka. Jeśli jednak planujesz podać taki specjał jak zupę rakową, z przepiórczych jaj, homara, czy też żółwia, do tego rodzaju rarytasów najlepiej nadają się najlepiej małe filiżanki do zup. Jeśli zobaczysz więc bulionówkę z jednym uchem, wiesz już, że prawdopodobnie będzie to filiżanka.
  • Kokilki – jak już wcześniej wybrzmiało – świetnie nadają się do serwowania zup zapiekanych tuż przed podaniem. To wciąż niedoceniana pozycja, pomijana w rankingach. Bulionówka do zapiekania to konieczność, jeśli kochasz zupę serową.
  • Platerowany kubek – w takim naczyniu podaje się zabielane, czy też zaprawiane jajkiem zupy i chłodniki. Do tego rodzaju naczyń podaje się łyżeczkę deserową.

Bulionówki – w jakim stylu będą najlepsze?

Kiedy już zdecydujesz, jakich naczyń potrzebujesz, przychodzi pora na wybór stylu. Przede wszystkim zastanów się, w jakich okolicznościach będziesz serwować zupy. Inaczej może się tak zdarzyć, że praktyczne miski, bulionówki z uszami polecane przez wszystkich będą wyjątkowo funkcjonalne, ale nie będą pasować do stylu twojej obecnej zastawy stołowej. Zupy w bulionówkach serwuje się przecież nie na co dzień, a właśnie od święta – no, chyba że jesteś wielbicielem zup i możesz sobie pozwolić na zakup większej ilości różnych bulionówek.

Jeśli musisz się zadowolić tylko jednym zestawem, dobierz go do serwisu obiadowego, lub postaw na klasyczną prostotę i elegancję. Ceramiczne, ręcznie malowane kokilki nie będą pasowały do ozdobionej złoconymi dekorami porcelany w stylu rokoko, ale już białe, gładkie, neutralne porcelanowe, białe bulionówki wkomponują się idealnie. Jeśli więc Twój świąteczny zestaw naczyń do serwowania jest z porcelany, postaw raczej na porcelanowe miski do zupy, niż na rustykalną ceramikę, czy klasyczne, codzienne szkło. 

To samo dotyczy koloru. Rękodzieło kusi swym niepowtarzalnym pięknem i artyzmem, ale jeśli cenisz sobie spójny styl zastawy, a wszystkie inne naczynia masz szklane, postaw raczej na żaroodporne, praktyczne bulionówki

Kolorowe bulionówki świetnie sprawdzą się podczas imprez w ogrodzie i w kuchni pełnej innych kolorowych naczyń. Srebrne bulionówki to propozycja dla odważnych miłośników elegancji. Zanim jednak zdecydujesz się na zakup, zastanów się, czy na pewno kolorowe lub srebrne bulionówki będą współgrały z resztą serwisu obiadowego. Bulionówki ecru będą wyglądały elegancko, ale nie są najlepszym wyborem, jeśli Twój świąteczny serwis jest w stylu nowoczesnym. Dymione miski do zupy nie będą zbyt dobrym wyborem na świąteczne przyjęcia, za to doskonale sprawdzą się przy codziennych obiadach.

Jeśli nie możesz się zdecydować, w jakim stylu powinna być Twoja bulionówka, może warto postawić na białe miski na zupę? Klasycznie i wszechstronnie.

Jaka powinna być pojemność bulionówek?

Jeśli zastanawiasz się, jaka pojemność bulionówki jest najlepsza, a planujesz zakup tylko jednego rodzaju naczynia do zup, zastanów się, jaką zupę chcesz podawać najczęściej. Bulionówki 500 ml świetnie sprawdzą się do zabielanych zup, to w zasadzie miski do zup, w których zmieści się zupa z dodatkami. Bulionówki 400 ml będą dobre do barszczu. Na osobnym talerzyku możesz zaserwować dodatki, które urozmaicą danie. Jeśli zaś kochasz zupy krem, najlepiej sprawdzą się u Ciebie bulionówki 350 ml – te najbardziej klasyczne.

Bulionówka a flaczarka – miska do zup specjalnych

Barszczówka, flaczarka, bulionówka – jak je odróżnić? Wszystkie te naczynia to bez wątpienia już z nazwy naczynia do serwowania zup. Stosuje się je zamiennie, ponieważ niewiele się od siebie różnią. Barszczówka to rzeczywiście to samo, co miska bulionówka. Flaczarka zaś służy do podawania flaków – zupy z solidną porcją pokrojonego w paski żołądka wołowego. Musi mieć ona koniecznie uszka, by można było – po zjedzeniu stałej części zupy – po prostu chwycić za uszka i wypić resztę smacznej zupy. Flaczarki zwykle nie mają zbyt dużej pojemności, a manewrowanie w nich łyżką, by wybrać resztę wywaru, jest dość niewygodne.

Żaroodporna bulionówka – naczynie do zadań specjalnych

Najlepsze bulionówki są bez wątpienia nie tylko piękne, ale i funkcjonalne. Jeśli planujesz zapiekać zupy, a nie chcesz inwestować w różne rodzaje misek, wybierz bulionówki żaroodporne. Te praktyczne miski świetnie sprawdzą się jako mniejsze miski do zupy na każdą okazję. Naczynia żaroodporne wykonane są ze specjalnego rodzaju grubego szkła odpornego na uszkodzenia i wysokie temperatury. Wykonane są z niego nie tylko bulionówki do barszczu, ale też większe brytfanny i formy do pieczenia. Warto zwrócić uwagę, czy wybrany przez Ciebie model żaroodpornej bulionówki ma w zestawie przykrywkę.

Nowoczesna bulionówka – kiedy liczy się nie tylko treść, ale i forma

Poza klasycznymi formami na rynku pojawia się coraz więcej nowoczesnych bulionówek, które świetnie prezentują się we wnętrzach minimalistycznych, w stylu loftowm, czy też jako element dodatkowy do porcelanowej, klasycznej zastawy. Bulionówki kwadratowe potrafią wtopić się wyglądem w klimat nakrytego stołu, jednocześnie nie pozostając brzydkim kaczątkiem. Świetnie sprawdzą się, jeśli jesteś ambitnym szefem kuchni i uwielbiasz przystrajać swoje dania, a prosta zupa w Twoich rekach staje się małym dziełem sztuki. 

Takie proste, nowoczesne naczynia to świetne tło do kreatywnych zabaw. Najbardziej polecane bulionówki w tym stylu przybierają proste kształty kubiczne, czy też naśladujące delikatną falę. Do nietypowych rozwiązań, charakterystycznych dla stylu nowoczesnego należy także zabawa kolorami. Kolorowe bulionówki już nikogo nie dziwią, ale czarna bulionówka z pewnością zrobi wrażenie na miłośnikach nowych form.

Ranking bulionówek 2024 – na które firmy warto zwrócić uwagę?

Bulionówki Ambition – ekonomia i ciekawe formy

Jeśli szukasz praktycznych, prostych i równocześnie pięknych w swej formie bulionówek, w ofercie firmy Ambition znajdziesz ciekawe i nieoczywiste propozycje naczyń w nowoczesnym stylu. To produkty ze średniej półki, można więc za stosunkowo niewielkie pieniądze kupić zestaw bulionówek za rozsądną cenę.

Bulionówki Lubiana – niedroga klasyka

Bulionówki tej firmy przypadną do gustu miłośnikom klasyki w dobrej cenie. W ofercie firmy znajdziesz zarówno flaczarki, jak i bulionówki gastronomiczne, oraz inne praktyczne miski do zupy. Prostota, tradycyjne formy i dobra jakość, to wyznaczniki produktów firmy Lubiana.

Bulionówki Bolesławiec – mistrz ceramiki

Bolesławiec to niekoronowany król ceramiki. Ręcznie malowane, charakterystyczne ludowe, regionalne, kolorowe wzory z przeważającą ilością koloru chabrowego rozpozna z pewnością każdy miłośnik rodzimych wyrobów. Produkty tej firmy to pozycja obowiązkowa w rankingach misek na zupę. Ceny za te małe dzieła sztuki nie są wygórowane, jak na kunszt ich wykonania. 

Bulionówki Ćmielów – porcelana po królewsku

Ćmielów z kolei to królestwo klasyki i pięknej, delikatnej formy. Znana miłośnikom klasycznej elegancji kolekcja Rokoko pozwala się choć na chwilę przenieść do Polski za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego. Zupa z takiej bulionetki na pewno smakuje tak samo jak podczas obiadów czwartkowych.

Bulionówki Luminarc – niedrogie i zmyślne

Jeśli cenisz sobie niską cenę i wysoką jakość produktów, bulionetki firmy Luminarc z pewnością przypadną Ci do gustu. Żaroodporną bulionówkę do zupy kupisz już za około 11 zł. Nic tylko kupować.

Bulionówki Arcoroc – bulionówka dymna, którą zna każdy

Produkty tej firmy zna chyba każdy – charakterystyczne przydymione szkło i bulionówki z dwoma półokrągłymi uchwytami goszczą w wielu polskich domach. I ta cena… poniżej 10 zł za dymioną miskę do zupy.

Bulionówka Florina – dla każdego

Jeśli jesteś mistrzem ekonomicznych zakupów, ceny i produkty firmy Fioryna powalą Cię na kolana. Najtańsze modele można kupić do 5 zł za bulionówkę, to chyba rekord. Na taki luksus każdy może sobie pozwolić. W ofercie są zarówno szklane, jak i ceramiczne oraz porcelanowe praktyczne, tanie bulionówki.

Bulionówka Duka – zaspokoi wysublimowane gusta

Duka jest jedną z firm, które produkują bulionówki w ultranowoczesnym stylu. Tam nic nie jest oczywiste. Kształt uchwytów znajduje kontynuację w spodku, delikatne i nieokiełznane formy cieszą oko. Nie są to tanie produkty, ale będą stanowić małe nowoczesne dzieło sztuki na Twoim stole. 

Najczęściej zadawane pytania na temat bulionówek:

Ile ml ma bulionówka?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi – wielkości bulionówek różnią się w zależności od firmy i preferencji gospodyni. Często spotyka się bulionówki o pojemności od 250 do 500 ml, najczęściej jednak jest to 350 ml. Bulionówka nie powinna być jednak mniejsza niż filiżanki, które planujesz serwować na swoim stole.

Jaka łyżka do bulionówki?

Do bulionówki podaje się łyżkę z okrągłym czerpakiem. Taka łyżka nazywa się łyżką do bulionu.

Jak powinna być pojemność miski na zupę?

Miseczki na zupę mają zazwyczaj pojemność około 500 ml, ale spotyka się też większe miski o wielkości nawet do 1 litra. Zwyczajowo jednak do większych porcji zup z dodatkami uszkami, makaronem itp. stosuje się głęboki talerz. Mniejsze miseczki – bulionówki mają od 250 do 500 ml.

Ile kosztują bulionówki?

Ceny bulionówek zależą od wielu czynników. Znaczenie ma tu nie tylko sam producent naczyń, ale także materiał, z jakiego są wykonane, czy były produkowane maszynowo, czy też zostały wykonane ręcznie. Przedział cen wydaje się nie mieć granic, jednak przeciętna bulionówka kosztuje od kilku- kilkunastu złotych za zwykłe kolekcje, do średnio kilkudziesięciu złotych w przypadku ekskluzywnych kolekcji porcelany i autorskiej ceramiki.

Wyróżnione i polecane miski do zupy – bulionówki w 2024

- to Cię zainteresuje!

Aktualizacja: kwiecień 2024

ZOSTAW OPINIE

Zostaw opinie
Proszę podać swoje imię tutaj

spis treści:

Zobacz również:

Domowa maszyna do pączków, czy klasyczny garnek z olejem? Ranking 2024

Jeśli interesuje Cie maszyna do pieczenia pączków, to w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę, kilka ważnych, opisanych w poradniku czynników. Przede wszystkim musisz...

Maszynka elektryczna i golarka Philips – ranking 2024

Maszynki i golarki Philips od lat cieszą się dużym zainteresowaniem na rynku. W zasadzie nie powinno to nikogo dziwić – nowa, dobra golarka Philips...

Najlepsza kuchenka mikrofalowa ranking 2024

Kuchenki mikrofalowe to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Taki sprzęt znacząco ułatwia codzienne gotowanie oraz odgrzewanie posiłków. Nasz ranking kuchenek mikrofalowych pomoże wybrać właściwy model...

Najlepszy piekarnik do zabudowy – ranking 2024

Wysokiej jakości wyposażenie kuchni do podstawa, jeśli chcesz gotować jak profesjonalny kucharz. W przygotowywaniu potraw istotną rolę odgrywa piekarnik. Interesuje Cię niezawodny i energooszczędny...

Najlepsze garnki miedziane – Ranking 2024

Dobre garnki miedziane kojarzą się już nie tylko z naczyniami używanymi w poprzednich epokach. Coraz częściej sięgamy po tego typu, sprawdzone rozwiązania, ponieważ gotowanie...

Ranking TOP 10: Forma do orzeszków 2024

Ciastka orzeszki to jedne z najbardziej uwielbianych polskich wypieków. Gdy pojawią się na stole, oczarują każdego. Zrobienie ich nie jest trudne – potrzebna jest...

Polecane wpisy: