Poranna kawa to rytuał, od którego wielu z nas zaczyna swój dzień. Dużym powodzeniem od lat cieszy się zwłaszcza mocna kawa rozpuszczalna, która stawia na nogi równie szybko, co mała filiżanka espresso. Mało kto jednak zastanawia się nad tym, jak powstaje kawa rozpuszczalna oraz jakie posiada ona właściwości. Dlatego też w poniższym poradniku zdradzamy, jak wygląda cała prawda o kawie rozpuszczalnej. Podpowiadamy również, jaka jest dopuszczalna dzienna porcja rozpuszczalnej kawy oraz czym wyróżniają się dobre kawy rozpuszczalne. Co ważne, poniżej znajdziesz wyróżniające się propozycje na rynku mocnych kaw oraz zestawienie rankingowe najlepszych kaw rozpuszczalnych.
Kawa rozpuszczalna – właściwości
Na początku powiedzmy sobie czym, jest kawa rozpuszczalna. Jest to po prostu kawa w proszku, który po zalaniu wrzątkiem się rozpuszcza. Z tego też względu jest ona często określana jako kawa rozpuszczalna w wodzie. Uzyskany z niej napój smakuje oraz działa bardzo podobnie do kawy z ekspresu. Warto jednak zaznaczyć, że istnieje pomiędzy nimi również i wiele różnic. Niejeden test kaw rozpuszczalnych potwierdza, że nie zawierają one tyle kofeiny co normalne ziarna. Wynika to z tego, że wytwarzana tą metodą kawa poddawana jest liofilizacji, czyli suszeniu oraz zamrożeniu, w których wyniku traci ona część kofeiny. Warto jednak zaznaczyć, że inne wartości odżywcze, czy minerały nie zostają naruszone. Zawartość kofeiny w kawie rozpuszczalnej kształtuje się więc na poziomie 63 mg (2 małe łyżeczki na 240 ml napoju). Dla porównania – w 240 ml kawy naturalnej jest jej ok. 120 mg.
Kawa rozpuszczalna różni się nie tylko metodą produkcji, czy zawartością kofeiny, ale i swoim wyglądem. Jest ona bowiem dostępna w formie małych, suchych granulek, które zalewa się gorącą wodą, wskutek czego proszek się rozpuszcza. Jest ona jednak produkowana z prawdziwych ziaren kawowych, co oznacza, że jest to produkt naturalny. Najczęściej jednak do ich produkcji używa się ziaren nieco gorszych pod względem jakości – te lepiej wyglądające przeznacza się do produkcji kawy ziarnistej. Warto również wspomnieć o tym, że istnieją różne rodzaje kawy rozpuszczalnej, które także można znaleźć w rankingu. Do najpopularniejszych z nich należą m.in.:
- Kawa liofilizowana – w trakcie liofilizacji z ziaren usuwana jest woda, jednak nie powoduje to zmiany smaku, ani zmiany wartości odżywczych.
- Kawa rozpuszczalna zbożowa – produkowana z ziaren zbóż. Nie zawiera kofeiny, dlatego też często określana jest jako bezkofeinowa kawa rozpuszczalna.
- Kawa rozpuszczalna smakowa – dostępne w różnych wariantach smakowych, np. cappuccino.
- Bezglutenowa kawa rozpuszczalna – w trakcie jej produkcji nierozpuszczalny w wodzie gluten zostaje usunięty.
- Zielona kawa rozpuszczalna – przygotowana z ziaren, które nie zostały poddane procesowi palenia. Często wzbogacana dodatkami w postaci chromu, żeń-szenia oraz błonnika, który sprzyja odchudzaniu. Błonnik zapewnia bowiem poczucie sytości.
- Granulowana kawa rozpuszczalna – czyli kawa w formie granulatu, który rozpuszcza się w wodzie.
Ponadto na rynku dostępnych jest wiele różnych wariantów, np. kremowa kawa rozpuszczalna, czyli kawa w proszku, która po rozpuszczeniu w wodzie wytwarza piankę.
Najlepsza kawa rozpuszczalna ranking październik 2024
Dzienna porcja rozpuszczalnej kawy
W tym miejscu należy wspomnieć, że coś takiego jak nadmiar kawy rozpuszczalnej nie istnieje. Przyjmując, że dzienny limit spożycia kofeiny nie powinien przekraczać 400 mg dziennie. Oznacza to więc, że nie powinno przekraczać się 3 porcji sypanej kawy dziennie. Kawa rozpuszczalna z rankingu zawiera jednak o połowę mniej kofeiny, w związku z czym przyjmuje się, że nie powinno spożywać się więcej niż 6 porcji. Zdaniem wielu naukowców umiarkowane spożycie kawy rozpuszczalnej nie wywołuje negatywnych skutków dla zdrowia. Oczywiście o ile nie cierpi się na problemy związane z nadciśnieniem. Śmiertelna dawka kofeiny wynosi jednak 10 g, co oznacza, że aby ją przekroczyć, trzeba byłoby wypić aż 154 filiżanki kawy rozpuszczalnej.
Kawa rozpuszczalna – zalety
Za najważniejsze zalety kawy rozpuszczalnej uważa się:
- Działanie pobudzające – w porównaniu do kawy naturalnej jest znacznie bardziej delikatne.
- Poprawa koncentracji i samopoczucia.
- Redukcję poczucia zmęczenia.
- Niwelowanie bólu głowy – kofeina rozszerza naczynia krwionośne oraz powoduje skurczenie naczyń mózgowych, co niweluje migreny.
- Pozytywny wpływ na prawidłowe ukrwienie mózgu – liczne badania dowodzą, że niewielkie oraz regularnie przyjmowane dawki kofeiny mogą zapobiegać chorobie Parkinsona.
- Zawartość antyoksydantów – które zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. W porównaniu do kawy naturalnej kawa rozpuszczalna zawiera ich dwukrotnie więcej.
- Łatwy sposób przygotowania – kawa rozpuszczalna nie wymaga posiadania ekspresu do kawy
- Dłuższe przechowywanie – proces liofilizacji wpływa korzystnie na dłuższe zachowanie walorów smakowych, czy zapachowych. Zwłaszcza jeżeli jest to kawa rozpuszczalna w puszcze.
Jak więc widać, pod wieloma względami kawa rozpuszczalna z rankingu jest lepsza od kawy ziarnistej naturalnej. Zwłaszcza w przypadku osób, które spożywają ten napój dla samego smaku, lub po to, by się rozbudzić.
Kawa rozpuszczalna – wady
Pomimo wielu zalet, nie jest to jednak produkt idealny. Za największe wady kawy rozpuszczalnej uważa się:
- Gorszej jakości ziarna kawy – te lepiej wyglądające przeznaczone są do produkcji kawy ziarnistej.
- Niska zawartość kofeiny – to, co dla jednych jest zaletą, niestety dla drugich może być wadą. Nie da się więc ukryć, że nie daje ona takiego kopa energetycznego, jak kawa parzona z ekspresu.
- Możliwość występowania niepożądanych substancji – np. niklu, który uczula i może dostać się do produktu w trakcie procesu liofilizacji. Mowa również o akrylamidach, których jest kilkukrotnie więcej niż w kawie palonej. Z raportu Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem wynika jednak, że brakuje dowodów na to, by stwierdzić, czy substancja ta może powodować choroby nowotworowe. Niestety jednak przyjmowana w nadmiarze może stać się przyczyną zaburzeń pracy nerek.
- Pobudza układ nerkowy — osoby, które wypiją więcej kawy (kofeiny), mogą odczuć częstszą potrzebę skorzystania z łazienki. Częstsze wizyty w łazience wiążą się z wydaleniem takich minerałów jak: wapń, magnez oraz żelazo.
Najlepsza kawa rozpuszczalna
Prowadzone od dekad badania potwierdzają, że kawa rozpuszczalna dobrej jakości to taka, która pozbawiona jest wszelkich dodatków. W praktyce oznacza to więc, że w rankingu powinna znaleźć się naturalna kawa rozpuszczalna – pozbawiona cukru, mleka w proszku itp. Na rynku dostępne są również bardziej wyrafinowane produkty z wyższej półki cenowej, np. ekskluzywna kawa rozpuszczalna, wyprodukowana wyłączne z naturalnych ziaren wysokiej jakości. Za bardzo ekskluzywne uważa się też kawy rozpuszczalne produkowane z ziaren organicznych, czyli tych. które pochodzą z upraw ekologicznych. Szukając dobrej kawy rozpuszczalnej, należy unikać tych, w których składzie pojawiają się sztuczne barwniki, stabilizatory, zagęszczacze i inne, szkodliwe dla zdrowia dodatki. Przed dokonaniem wyboru poleca się również przeczytać ranking kaw rozpuszczalnych, który wskaże Ci produkty warte zainteresowania.
Kawa bezkofeinowa rozpuszczalna
Mimo iż produkty bezkofeinowe nie pobudzają, kawa bezkofeinowa cieszy się dużym zainteresowaniem. Ze względu na bardzo niewielką zawartość kofeiny, są idealne np. dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz osób, które po wypiciu zwykłej kawy zmagają się ze zgagą, czy innymi problemami układu pokarmowego. Ogromną zaletą rankingowej rozpuszczalnej kawy bezkofeinowej jest również to, iż nie pobudza układu moczowego tak bardzo, jak zwykła kawa, ani nie wypłukuje z organizmu minerałów (wapnia, magnezu, żelaza itp.). Z drugiej jednak strony jej nadmiaru powinno się unikać w przypadku chorób serca, czy problemów z cholesterolem.
Kawa rozpuszczalna smakowa
Na rynku istnieje wiele rodzajów smakowej kawy rozpuszczalnej. Wszystko za sprawą aromatów, którymi są wzbogacane. Do najchętniej wybieranych produktów należą m.in.:
- Kawa rozpuszczalna orzechowa;
- Kawa rozpuszczalna czekoladowa;
- Kawa rozpuszczalna wiśniowa;
- Kawa rozpuszczalna karmelowa;
- Kawa rozpuszczalna adwokat.
- Kawa rozpuszczalna waniliowa;
Polecamy także wypróbować zestaw kaw rozpuszczalnych, w których znajduje się wiele smaków. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wybrać ulubiony smak – i to bez konieczności kupowania dużych opakowań, co może się wiązać z ryzykiem tego, że gdy kawa Ci nie zasmakuje, trzeba będzie je wyrzucić. W takich zestawach znajdują się zwykle małe opakowania, które starczą do przyrządzenia jednej lub kilku kaw z saszetki – zamiast kilkudziesięciu.
Dobra kawa rozpuszczalna
Tak jak już wspominaliśmy – najzdrowsza kawa rozpuszczalna to kawa, która pozbawiona jest cukru, mleka w proszku i innych substancji, tego typu propozycje to zdecydowanie większość w rankingu kaw rozpuszczalnych. Należy unikać produktów, które reklamowane są jako kawa 2w1 lub 3w1. Dobra kawa rozpuszczalna z rankingu powinna być pozbawiona dodatków, które wbrew pozorom często przyciągają nasz wzrok najbardziej. Zawarte w nich zagęszczacze, zabielacze czy emulgatory, mimo iż wpływają na lepszy smak, mimo wszystko nie sprzyjają zdrowiu.
Kawa rozpuszczalna kofeina – zawartość
Ilość kofeiny w kawie rozpuszczalnej zależy przede wszystkim od jej rodzaju. W kawie bezkofeinowej jej ilość będzie bardzo znikoma. Zawartość kofeiny w kawie rozpuszczalnej (zaparzonej z 2 małych łyżeczek) wynosi zaledwie 63 mg. To o połowę mniej niż w zwykłej kawie. Oprócz kofeiny znajdują się w niej również:
- Składniki mineralne – takie jak magnez, wapń, cynk i mangan, których jest więcej niż w kawie poddawanej prażeniu.
- Przeciwutleniacze – i to dwukrotnie więcej niż w zwykłej kawie.
- Cholesterol – niestety w porównaniu do zwykłych produktów, kawa rozpuszczalna zawiera nieco więcej cholesterolu. W dalszym ciągu jednak nie są to ilości zagrażające życiu.
Warto również zaznaczyć, że w przypadku wielu kaw rozpuszczalnych, zawartość prawdziwych ziaren kawy nie przekracza 20% objętości opakowania. Stąd też zestawienie rankingowe może zaskakiwać nieznanymi dotąd produktami. Popularne kawy rozpuszczalne z marketów, mogą być nieco przereklamowane, dlatego warto kierować się rankingami oraz opiniami o kawach rozpuszczalnych.
Kawa rozpuszczalna kcal — kaloryczność
Kawa, niezależnie od tego, czy jest to kawa rozpuszczalna z rankingu, czy jakakolwiek inna – nie zawiera żadnych kalorii. Jej kaloryczność zależy jednak od ilości dodatków, które do niej dodamy (cukier, mleko, śmietanka w proszku itp.) Ile zatem kalorii ma kawa rozpuszczalna z mlekiem?
Kawa rozpuszczalna z mlekiem – ile kcal?
Jedna filiżanka zwykłej kawy rozpuszczalnej z dodatkiem mleka ma ok. 30 kcal. Jeżeli jednak dodamy do niej cukru, jej kaloryczność wzrośnie.
Kawa rozpuszczalna a odchudzanie
Niektóre badania sugerują, że picie kawy rozpuszczalnej, tak jak i parzonej, może przyspieszać metabolizm oraz wspomagać spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto spożywanie dobrej kawy rozpuszczalnej z rankingu zmniejsza apetyt, co sprzyja odchudzaniu. Zdaniem dietetyków najbardziej skuteczna jest zielona kawa, która zawiera duże ilości kwasu chlorogenowego.
Kawa rozpuszczalna a cholesterol
To prawda – tego typu kawa zawiera więcej cholesterolu niż inne produkty, jednak nie są to ilości zagrażające życiu – oczywiście o ile ktoś nie cierpi na poważne problemy z cholesterolem. Codzienne spożywanie kawy (zwłaszcza w dużych ilościach), przyczyni się bowiem do wzrostu stężenia cholesterolu o niskiej gęstości LDL, czyli tego szkodliwego.
Osobom, które zmagają się z cholesterolem, zaleca się więc spożywanie kawy przygotowanej przy użyciu filtra.
Zabieg ten zmniejsza zawartość olejków kawowych w naparze, które powodują wzrost cholesterolu. Należy również pamiętać o tym, by nie spożywać więcej niż 3 filiżanki kawy dziennie.
Najmocniejsza kawa rozpuszczalna
Mimo iż kawa rozpuszczalna zawiera minimum o połowę mniej kofeiny niż kawa parzona – istnieją pewne wyjątki. Na rynku pojawiły się bowiem od niedawna produkty, które zawierają nawet do 264 mg kofeiny. Jest to ponad 5 razy więcej niż w przypadku zwykłej kawy ziarnistej! Decydując się na jej zakup, należy jednak pamiętać o tym, by nie przekraczać dziennej zalecanej dawki, która wynosi 400 mg. Mocna kawa rozpuszczalna z pewnością powinna znaleźć się w rankingu, w końcu parzenie kawy może być wygodne, bez ekspresu i z dużą dawką energii do działania.
Kawa rozpuszczalna a karmienie piersią
Zdaniem wielu badaczy w okresie ciąży przyszłe mamy mogą przyjmować dziennie do 200 mg kofeiny. Podobnie jest również w okresie karmienia piersią. Dlatego zaleca im się spożywanie produktów o mniejszej ilości kofeiny. Należy pamiętać o tym, by nie przekraczać dziennej dawki kofeiny. W przeciwnym razie dziecko może zmagać się w przyszłości z anemią oraz poważnymi niedoborami wapnia. W praktyce więc oznacza to, że w przypadku kawy rozpuszczalnej kobieta w ciąży lub karmiąca piersią może pozwolić sobie na 2 filiżanki kawy dziennie.
Jak przygotować najlepszą kawę rozpuszczalną?
Tego typu kawa idealnie nadaje się do przygotowania napoju na zimno – takich jak frappe, czy mrożona kawa rozpuszczalna. Do jej przygotowania będą Ci potrzebne jedynie:
- Kawa rozpuszczalna;
- Przygotowana woda;
- Gałka lodów waniliowych lub kilka kostek lodu;
- Opcjonalnie: cukier, mleko.
Kawa rozpuszczalna na zimno– przepis
Optymalna ilość łyżeczek kawy rozpuszczalnej z rankingu to 2 płaskie łyżeczki. Wiele osób decyduje się jednak na zwiększenie tej porcji – zwłaszcza jeżeli potrzebują oni więcej energii. Jak przygotować kawę rozpuszczalną? W tym celu:
- Wsyp kawę (opcjonalnie z cukrem) do szklanki.
- Zalej 4 łyżeczkami gorącej wody.
- Zmiksuj kawę – aż do momentu, w którym powstanie apetycznie wyglądająca pianka z kawy rozpuszczalnej.
- Dolej schłodzonej wody (dla lepszego smaku mineralnej) – do ok.⅓ wysokości szklanki.
- Dopełnij mlekiem i dodaj kilka kostek lodów – możesz je również zastąpić gałką lodów waniliowych.
W trakcie przygotowywania napoju należy również pamiętać o tym, by nigdy nie zalewać kawy wrzątkiem. W przeciwnym wypadku pozbawisz ją olejków eterycznych, które wpływają na walory smakowe oraz aromat napoju. Optymalna temperatura parzenia kawy rozpuszczalnej wynosi ok. 80–90°C.
Ekspres do kawy rozpuszczalnej
Zaletą parzenia kawy rozpuszczalnej z rankingu jest to, iż nie wymaga ona obecności żadnego automatu, czy maszyny. W zasadzie wystarczy Ci do tego jedynie czajnik, w którym zagotujesz wodę do jej zaparzenia. Pamiętaj również o tym, że w ekspresach do kawy nigdy nie używa się kawy rozpuszczalnej!
Kawa rozpuszczalna wyróżniona przez redakcję 2024
Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna?
1 gram kawy rozpuszczalnej zawiera ok. 30 mg kofeiny. Oczywiście o ile nie jest ona kawą bezkofeinową lub kawą o zwiększonej ilości kofeiny.
Czy można pić kawę rozpuszczalną w ciąży?
Tak, aczkolwiek należy pamiętać o tym, by nie przekraczać dawki 200 mg kofeiny dziennie.
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?
Kawa wykazuje właściwości prozdrowotne oraz jest źródłem wielu minerałów, oraz antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu komórek rakowych w organizmie. Kawa rozpuszczalna zawiera ich 2 razy więcej niż kawa prażona.
Jak zrobić kawę rozpuszczalną?
W tym celu wystarczy wsypać do kubka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a następnie zalać je gorącą wodą. Należy jednak pamiętać, by nie robić tego wrzątkiem – optymalna temperatura wody wynosi ok. 80–90°C.
Czy kawa rozpuszczalna ma kofeinę?
Tak, kawa rozpuszczalna zawiera kofeinę. W porównaniu do zwykłej kawy jest jej jednak o połowę mniej.
Ile zawiera kofeiny łyżeczka kawy rozpuszczalnej?
W 1 małej łyżeczce zwykłej kawy rozpuszczalnej znajdziemy ok. 30 mg kofeiny.
Czy kawa rozpuszczalna podnosi ciśnienie?
Wbrew pozorom kawa rozpuszczalna nie jest czynnikiem podnoszący ciśnienie. Lekarze zalecają jednak, by osoby zmagające się z nadciśnieniem, nie przekraczały dawki 200 mg kofeiny dziennie, czyli 3 filiżanek kawy rozpuszczalnej. Wyjątek stanowi zielona kawa, która według naukowców z Japonii – przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi dzięki zawartości kwasu kawoilochinowego.
Czy można zrobić espresso z kawy rozpuszczalnej?
Teoretycznie espresso powinno parzyć się z kawy ziarnistej, która zawiera znacznie większe stężenie kofeiny. Nie oznacza to jednak, że nie można spróbować – jej smak będzie natomiast się różnić. Kawa rozpuszczalna znakomicie sprawdza się do zrobienia kawy mrożonej lub frappe.
Ile gram ma łyżeczka kawy rozpuszczalnej?
1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej waży 2 gramy.
Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa?
Nie. Oczywiście, o ile nie przekroczy się dozwolonej dziennej dawki kofeiny, która wynosi 400 mg.