Jedną z witamin, jakiej organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, jest witamina D3. Pełni ona niezwykle ważną funkcję w wielu procesach zachodzących w ludzkim ciele. Co ciekawe, może być wytwarzana przez człowieka pod wpływem promieniowania słonecznego lub dostarczana wraz z pożywieniem. Jakie właściwości ma ten mikroelement? W jakich produktach występuje? Jak objawia się niedobór witaminy D3 i czy można ją przedawkować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej a gotowe zestawienie najlepszych propozycji witaminy D3 znajdziesz w rankingu.
Właściwości i rola witaminy D3 w organizmie
Witamina D3 odgrywa niezwykle ważną rolę, przez co jest niezbędna dla prawidłowej pracy organizmu. Największy wpływ ma na układ kostny, bowiem odpowiada za mineralizację kości. Dzięki odpowiedniemu poziomowi witaminy D3 kości są zdrowe, a gospodarka wapniowo-fosforanowa — uregulowana.
W związku z powyższym szczególnie ważne jest, aby odpowiednia dawka minerału była dostarczana dzieciom. Zapewni to pociechom prawidłowy rozwój, a także zmniejszy ryzyko wystąpienia krzywicy, zaburzeń mineralizacji kości czy zmniejszenia masy kostnej. Nie oznacza to, że dorośli nie muszą przejmować się zapewnieniem właściwego poziomu witaminy D3 – ponieważ u dorosłych zapobiega wystąpieniu osteoporozy. Wynika z tego, że odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie powinny również osoby starsze, które są bardziej narażone na złamania.
Co więcej, witamina D3 ma pozytywny wpływ na:
- Układ nerwowy (przeciwdziała występowaniu zaburzeń snu);
- układ mięśniowy (przeciwdziała występowaniu bólów mięśniowych);
- układ krążeniowy (wspomaga leczenie niewydolności serca, reguluje stany zapalne);
- budowanie odporności (ma właściwości antybakteryjne, antyproliferacyjne oraz antynowotworowe).
Warto wiedzieć także, że o odpowiedni poziom cholekalcyferolu (D3) powinny dbać kobiety w ciąży, bowiem witamina D3 w ciąży zmniejsza się wraz z rozwojem płodu, wówczas istnieje ryzyko wystąpienia zaburzeń autystycznych u dziecka. Kolejny pozytywny aspekt witaminy D3 to poprawa metabolizmu wielu tkanek, prowadząca między innymi do lepszej regeneracji wątroby.
Najlepsza witamina D3 ranking październik 2024
Zapotrzebowanie na witaminę D3 z wiekiem
Zalecane dawkowanie witaminy D3 zależy od wieku pacjenta. Norma witaminy D3 jest tym większa, im jest on starszy. W związku z powyższym rankingowa, najlepsza witamina D3 dla niemowlaka do 6 miesiąca życia może być dostarczana jedynie w 400 jednostkach miary na dobę (przez jednostkę miary należy rozumieć nanogram na mililitr). Z kolei maluszkom od 6 do 12 miesiąca życia należy zapewnić pomiędzy 400 a 600 jednostek na dobę. Dla dzieci pomiędzy 1 a 10-rokiem życia zalecana dawka wynosi pomiędzy 600 a 1000 jednostek na dobę. Ile witaminy D dziennie powinni dostarczać organizmowi nastolatkowie? Odpowiedź brzmi: nastolatkowie powinni dostarczać pomiędzy 800 a 2000 jednostek. Warto przy tym zaznaczyć, że w przypadku dzieci z otyłością najczęściej konieczna będzie suplementacja, ponieważ w przypadku znaczącej nadwagi dzienna dawka wzrasta do przedziału pomiędzy 1600 a 4000 jednostek (w zależności od stopnia otyłości).
Witamina D3 dla dorosłych — ile powinni zażywać? Zalecana dawka wynosi ok. 2000 jednostek (aż do osiągnięcia 65 roku życia). Seniorzy z kolei powinni zapewnić swojemu organizmowi dawkę nieco większą, wynoszącą między 2000 a 4000 jednostek (a w przypadku otyłości — od 4000 do 8000 jednostek).
Gdzie występuje witamina D3?
Istnieją dwa sposoby, aby witamina życia została dostarczona do organizmu. Pierwszy z nich to synteza skórna, podczas której organizm sam wytwarza witaminę D3 na skutek działania promieni słonecznych. W ten sposób organizm może wytworzyć od 80 do 100% dziennego zapotrzebowania, przy czym proces będzie najbardziej efektywny w miesiącach najbardziej nasłonecznionych, czyli od maja do września. Wówczas najlepiej wystawiać się promieniowanie słoneczne w godzinach pomiędzy 10:00 a 15:00. Należy także pamiętać, że proces wytwarzania witaminy D3 będzie efektywny tylko wtedy, kiedy słońce nie będzie schowane za chmurami, zatem w Polsce w okresie od października do marca trudno jest dostarczyć do organizmu odpowiednią dawkę składnika poprzez skórną syntezę. Jak wiadomo nadmiar promieniowania słonecznego, powoduje nie tylko opaleniznę, ale także postarza naszą skórę, co może prowadzić nawet do raka skóry.
W takim przypadku warto zastosować drugi sposób dostarczenia witaminy D3, jakim są źródła pokarmowe, przy czym należy pamiętać, że dieta pokryje jedynie 20% dziennego zapotrzebowania, ponieważ pokrycie zapotrzebowania na witaminę D3 może wymuszać spożywanie nadmiernej ilości posiłków. Jak wiadomo, otyłość to nic dobrego, a w dodatku wraz ze wzrostem wagi zwiększa się zapotrzebowanie na D3. Tak więc, aby pokryć 80% zapotrzebowania organizmu na D3, konieczna może okazać się suplementacja dobrą witaminą z rankingu. Dzięki jakim produktom można zatem dostarczyć duże dawki D3? Otóż najwięcej makroskładnika znajduje się w produktach takich jak:
- Ryby (węgorz świeży posiada 1200 jednostek miary w 100 g, śledź marynowany – 480 jednostek miary w 100 g, śledź w oleju – 808 jednostek miary w 100 g, dorsz świeży – 40 jednostek miary w 100 g, łosoś – 540 jednostek miary w 100 g, makrela – 152 jednostki miary w 100 g, tuńczyk, sardynki – 200 jednostek miary w 100
- żółtko jaj (54 jednostki miary w 100 g);
- ser żółty (od 7,6 do 28 jednostek miary w 100 g);
- mleko krowie (od 0,4 do 1,2 jednostek miary w 100 ml).
Niedobór witaminy D3 i jego objawy
Deficyt D3 objawia się na wiele sposobów. Jego oznak nie można bagatelizować, bowiem skutki niedoboru witaminy D3 są dość poważne. Mogą bowiem prowadzić do powstania osteoporozy, rozmiękania kości, skrzywień i zwyrodnień układu kostnego oraz częstych złamań. Wśród innych dolegliwości spowodowanych niskim poziomem witaminy wymienia się choroby układu krążenia, takie jak miażdżyca i nadciśnienie krwi, zwiększone ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych i nowotworowych, spadek odporności, wzmożona senność i problemy z koncentracją. Ponadto niedobór wpływa na rozwój cukrzycy, zatem witamina D3 dla cukrzyków jest niezmiernie ważna.
Wśród symptomów deficytu wyszczególnić można:
- częste infekcje,
- bóle kości, pleców i mięśni,
- zmęczenie,
- nadmierne wypadanie włosów,
- depresja,
- wolne gojenie ran,
- zaburzenia widzenia,
- bezsenność,
- utrata apetytu, która może spowodować zaburzenia metabolizmu.
W związku z powyższym, jeżeli zauważysz u siebie którekolwiek z wyżej wymienionych objawów, konieczna może okazać się suplementacja Wit D3. Wdrażając suplementy, sprawdź też, czy nie zażywasz innych leków, których nie powinno się łączyć. Przykładowo połączenie D3 z lekami przeciwzakrzepowymi jest w pełni bezpieczne, natomiast D3 nie powinno się łączyć z witaminą K.
Przedawkowanie Witaminy D3 – jak rozpoznać?
Rankingowej witaminy D3 jak i każdej innej nie sposób przedawkować, jeżeli tylko dostarczana jest ona tylko w pożywieniu oraz poprzez syntezę skórną. Jedynymi przypadkami, kiedy przedawkowanie makroskładnika jest możliwe, są sytuacje, w których przez długi czas stosuje się suplementację w wysokich dawkach lub jest się nadwrażliwym na podawany suplement.
Zbyt wysoki poziom witaminy może doprowadzić do odkładania się wapnia w poszczególnych organach oraz naczyniach krwionośnych. Jak rozpoznać przedawkowanie? Wśród objawów wymienia się brak apetytu, wzmożone pragnienie, zaparcia i wymioty. Możliwe jest także pojawienie się zaburzeń neurologicznych, takich jak nadpobudliwość czy rozdrażnienie, a w ciężkich przypadkach — nadciśnienie oraz niewydolność nerek. Zwłaszcza kobiety w ciąży powinny uważać, aby nie doprowadzić do przedawkowania witaminy, bowiem taki stan rzeczy mógłby doprowadzić do deformacji kości dziecka.
Wyróżniona i polecana witamina D 2024
Najczęściej zadawane pytania dotyczące witaminy D3:
W czym jest witamina D3?
Witaminę D3 wytwarza organizm wystawiony na promieniowanie słoneczne, dlatego witamina D3 może być w okresie letnim czerpana w większości z pobytu na słońcu, niestety nawet mała chmurka i filtr UV skutecznie zmniejszają ilość produkowanej w organizmie witaminy. Dlatego można wspierać się spożyciem mięsa, o którym więcej w artykule lub stosować suplementację z określoną dawką witaminy D3.
Ile witaminy D3 dziennie?
Dzieci do 1 roku życia 400 jednostek na dobę. Od 1-10-roku życia 600-1000 jednostek na dobę. Nastolatkowie 800-2000 jednostek na dobę. Seniorzy 2000-4000 jednostek na dobę. Osoby starsze, z otyłością lub insulino-opornością potrzebują więcej witaminy D3 nawet 8 000 jednostek.
Jakie są objawy braku witaminy D3?
Do pierwszych widocznych symptomów braku witaminy D3 można zaliczyć: Spadek apetytu, nadciśnienie, wzmożona senność, problemy z koncentracją, wolne gojenie się ran, bezsenność.